Workshop van Ontwikkellink: ‘Herstel je zenuwstelsel; krijg grip op je stress’

In mei dit jaar gaf Anita Schelling de workshop ‘Bekijk ‘t eens van de andere kant!’ . En nu is het alweer herfst en zitten we met deels dezelfde, deels nieuwe deelnemers weer in Buurtcentrum Stadspark voor een ander onderwerp uit haar repertoire: hoe krijg je meer grip op je stress?  Het was een interessante en leerzame workshop met  het prachtige motto:

‘Luister naar het fluisteren van je lijf, zodat het niet hoeft te schreeuwen’

Anita vertelt dat dieren dat beter kunnen dan mensen: als dieren iets spannends of verdrietigs meemaken, zullen ze dat letterlijk van hun lijf afschudden op het moment dat het weer wat rustiger is. Heel wijs is dat, want daardoor hoeven ze niet zoveel op te potten zoals wij mensen doen. Wij komen vaker in de fight- or flight-, òfwel in de freeze-modus terecht. We worden boos, we gaan er vandoor, of we vallen helemaal stil. Belangrijk voor ons is dus om te weten wat ons helpt om ons wat beter te voelen: onze comfort-zone, onze bandbreedte.

Ons brein

Anita legt de werking van ons brein uit en vertelt dat het jongste deel ervan, de neo-cortex, onze ‘rationele cockpit’, nog maar zo’n 200.000 jaar bestaat. Dit is enorm kort in vergelijking met onze miljoenen jaren oude andere hersendelen. Door die jeugdige leeftijd gaat de cockpit wel ’s offline wanneer je stress ervaart en het niet lukt om rustig en vriendelijk te blijven.

Wees je bewust van wat er gebeurt

In het ‘ideale’ geval – dit is te trainen – ben je je ervan bewust wanneer je je niet happy voelt. Dan hoor en voel je het verdrietige gefluister of het boze gestamp. Dit bewust-zijn wordt geregeld door de neo-cortex. Dan kun je ingrijpen, dan kun je tegen jezelf zeggen: ‘Even rustig blijven nu’. Tegelijkertijd is het belangrijk jezelf niet te veroordelen als dat nu even niet lukt. Immers, de twee oude delen van je brein reageren automatisch; dat zit er al miljoenen jaren ingebakken.

‘Mens ken uzelve!’

Het goede nieuws is dat je cockpit zich kan blijven ontwikkelen: in contact met anderen leer je bij, als kind èn als volwassene. Een belangrijke vraag daarbij is wat je nodig hebt om weer in je comfort-zone te komen. Anita laat ons daarover iets op papier zetten – gewoon voor jezelf; je hoeft het niet voor te lezen. Alleen al als je die fijne dingen visualiseert, ga je je weer wat rustiger voelen. Onmiddellijk denk ik aan onze superleuke poes; daarna aan een lange wandeling in de natuur. Dan zit je, vertelt Anita, ‘in je bandbreedte’. Deze dingen waar je blij van wordt zijn je glimmers; het tegenovergestelde van triggers. Ontwikkel je bewustzijn hierover: voel waar je blij van wordt, doe dankbaarheidsoefeningen, geef jezelf een schouderklopje… of een heerlijk stuk chocola. Ga lekker zingen of dansen, of in complete stilte wat mijmeren. Of misschien schilder je graag, of … of… vul maar in! Je bent dan open, nieuwsgierig, in balans, in je comfort-zone. Daarnaast zijn de fight/flight- en de freeze-zones niet altijd vervelend: lekker rustig lui zijn is heerlijk en een spannend spel doen… is lekker spannend.

En last but not least: doe ademhalingsoefeningen, bijvoorbeeld vier tellen in, vier tellen pauze, vier tellen uit, vier tellen pauze, vier tellen in, etc. En zoek je eigen ‘ankers’, bv. een hand op je hart, of geef jezelf een nekmassage, maak een lief tekeningetje voor jezelf, ga een eind hardlopen…. vul zelf maar in wat bij jou past.

Kun je hier wel wat steun en advies bij gebruiken? Hou de workshop-agenda van link050 in de gaten: https://www.link050.nl/ontwikkellink/ of kijk op https://anitaschelling.nl. Warm aanbevolen!

Tekst en foto’s: Magda Bootsma