Vrijwilligers maken het verschil

Ze is al wat langer vrijwilliger. Eerst, toen ze nog in Amsterdam woonde, bood ze hulp bij het taalonderwijs aan anderstaligen en toen ze in 2018 naar Haren verhuisde, ontdekte ze al snel de mogelijkheden van vrijwilligerswerk bij Humanitas. Nienke Hartman heeft ooit een opleiding verpleegkunde gedaan en jaren in de psychiatrie gewerkt. De ervaring die ze daar heeft opgedaan komt goed van pas bij de rol die ze als vrijwilliger bij Humanitas heeft gekregen.

Begeleiding van lotgenotengroepen

Vorige jaar startte Humanitas een groep voor mantelzorgers van mensen met dementie. De meeste van de deelnemers zorgen voor hun partner en het blijkt dat het creëren van een lotgenotengroep voor deze mensen een goed initiatief is geweest. Mantelzorgers kunnen zich onbegrepen voelen door mensen uit hun omgeving, want die kunnen zich geen voorstelling maken van hoe het is om dagelijks samen te leven met iemand met dementie en de moeilijkheden die dat kan geven. In de lotgenotengroep kunnen mensen hun verhaal kwijt en krijgen ze veel herkenning.

Gesprekken begeleiden

Samen met een andere vrijwilliger begeleidt Nienke de kleine groep. Na een aantal bijeenkomsten worden de gesprekken afgerond. Inmiddels is een tweede groep gestart. “Ik geniet van dit werk omdat ik merk dat het de mensen van de groep veel oplevert. In de groep durven ze hun, soms schrijnende, verhalen te delen en door de tips die ze van elkaar horen, gaan ze meestal weer met nieuwe moed terug naar huis.” En wat Nienke vooral ook zo mooi vindt aan dit werk is dat er meestal ook een stuk gezonde humor in de groep komt. “Naast het huilen wordt er gelukkig ook veel gelachen.”

Expres?

Wat haar ook opvalt tijdens de gesprekken is dat de mantelzorger niet altijd over de juiste informatie beschikt omtrent het gedrag van de partner met dementie en soms denkt dat deze bepaalde dingen expres doet. Zo kan  de patiënt bijvoorbeeld erg vergeetachtig worden en dat kan de partner op het verkeerde been zetten. Ook deze zaken worden binnen de lotgenotengroep gedeeld en omdat het herkend wordt is het vaak ook geruststellend.

Cursus

Tijdens de gesprekken merkt Nienke dat ze veel heeft aan de kennis die ze heeft opgedaan in haar opleiding en haar werk. De mantelzorgers hebben ook vaak vragen over de ziekte en dan kan ze meestal wel een antwoord geven. Toch vond ze het aantrekkelijk om ook de cursus die Humanitas aanbood te volgen. Tijdens deze cursus voor vrijwillige coördinatoren maken de deelnemers kennis met alle facetten van het vrijwilligerswerk binnen deze organisatie.

Nog een andere rol bij Humanitas

De begeleiding van de lotgenotengroepen is één van de taken die Nienke als vrijwilliger bij Humanitas doet. Daarnaast heeft ze ook nog een taak die ze voornamelijk vanuit huis kan doen: ze zoekt telefonisch contact met mantelzorgers uit Haren die bij Humanitas geregistreerd staan voor het bieden van een luisterend oor, om te horen hoe het gaat en of er behoefte is aan ondersteuning. Samen met de mantelzorger onderzoekt Nienke of deze ondersteuningsvraag door een vrijwilliger van een ander project binnen Humanitas opgepakt kan worden of dat er meer nodig is.

Nienke werkt met heel veel plezier bij Humanitas en ze gunt ook andere mensen de voldoening van een stukje vrijwilligerswerk.

Tekst en beeld: Jan de Koning