Vrijwilliger Begeleide Omgang

Hoe zorg je ervoor dat kinderen na een moeilijke scheiding met beide ouders goed contact onderhouden? Bij Humanitas zijn een aantal vrijwilligers actief die ouders en kinderen helpen bij dit contact. Theo doet het al vijftien jaar en hij legt uit hoe Begeleide Omgang werkt en hoe hij ertoe is gekomen om dit werk te doen.

Na het pensioen

“Ik heb altijd voor een commercieel bedrijf gewerkt. Mijn vader zat in de elektro- techniek en vroeger was het nou eenmaal zo dat je dat dan ook ging doen. Maar ik heb kinderen altijd ontzettend leuk gevonden en was vast van plan om na mijn pensionering daar werk van te maken. Zo ben ik vijftien jaar geleden bij Humanitas terecht gekomen”.

Hoe werkt deze omgangsregeling ?

“Het kan soms heel lang duren voor de scheiding er officieel door is en de rechter bijvoorbeeld een omgangsregeling heeft vastgesteld. Het is ook niet altijd mogelijk dat een ouder zonder begeleiding contact heeft met zijn of haar kind. Bijvoorbeeld doordat er problemen spelen. Humanitas is in dit gat gesprongen door de partner die niet de verzorgende partner is – en dit zijn vaak de vaders – en hun kind de kans te geven op omgang met elkaar.” Theo vertelt dat de vader het kind in zijn bijzijn kan ontmoeten in een kindvriendelijk kamertje met veel speelgoed in het pand van Humanitas aan de Akerkhof. Moeder brengt het kind naar het pand en Theo neemt het kind dan mee naar het kamertje waar de vader al zit te wachten. “In het begin is dit wel eens ongemakkelijk, het is immers een wat geforceerde situatie, zo’n kind alleen met twee mannen. Op den duur wordt dit vaak wel wat makkelijker, we hebben hier een tuin waar kind en vader samen kunnen spelen. Soms lopen we een stukje in de stad en soms laat ik ze heel even alleen om even een kop koffie te halen. Maar alleen als de moeder dat ook goed vindt. Het uiteindelijke doel is dat de ouders zelf weer kunnen regelen dat hun kind met beide ouders contact kan hebben.”

Omgangshuis

“We hebben hier boven ook een grote ruimte, het omgangshuis, waar meer kinderen en vaders tegelijk kunnen zijn en dat is echt wel fijn. Dan zie je kinderen samen spelen in de tuin terwijl de vaders onderling wat aan het praten zijn. Dat lotgenotencontact is ook best belangrijk.” In principe maken we een afspraak om het kind elke 14 dagen te ontmoeten en dat doen we 6 keer. Maar daar houden we ons niet heel erg strak aan.”

Intuïtie

Theo lacht en vertelt dat hij vooral op zijn intuïtie vertrouwt in dit soort zaken. Het is verder belangrijk dat hij neutrale partij is. “Ik sta naast de mensen, we zijn gelijkwaardig, het is ook belangrijk om geen vooroordelen te hebben en soms gewoon je mond te houden want het komt natuurlijk voor dat ik zo mijn ideeën heb over wat er aan de hand is bij een echtpaar.” De begeleiders krijgen ook cursussen die hun helpen bij dit werk.

Lichtpuntjes

“Wij krijgen natuurlijk vaak met vechtscheidingen te maken en de kinderen zie je soms in een loyaliteitsconflict komen. Dat is best pijnlijk maar ik vind het belangrijk om altijd ergens een lichtpuntje te zien en dat lukt mij wel. Als dat nodig is verwijzen we ouders naar de professionele hulpverlening. Het is overigens ook belangrijk om tragische zaken niet mee naar huis te nemen.”

De vacature voor vrijwilliger voor Begeleide Omgang vind je hier.

tekst: Jeanet Verveer

foto:  Theo Bodewes