Uit je bubbel in het Scheepvaartmuseum
Achter de balie in het Noordelijk Scheepvaartmuseum is ze het hart van het museum. Alles gaat daar via haar, ze leert daar wat iedereen binnen het museum doet. Als vrijwilligster bij de afdeling educatie leert ze met groepen kinderen en jongeren omgaan. Haar vrijwilligerswerk bij het Scheepvaartmuseum ziet ze als een investering in haar toekomst, goed voor haar cv.
Soort snuffelstage
Simone Boes is derdejaarsstudent geschiedenis. Via een kennis kwam ze in contact met het museum en ze was meteen enthousiast om daar aan de slag te gaan. Het museum is met andere partijen in gesprek over de verandering van een maritiem naar algemeen historisch museum. Dat past goed bij Simone, zij wil na haar studie graag het erfgoed in, werken in een museumachtige setting. Maar dat is een lastige branche. “Er is weinig betaald werk, veel is vrijwilligerswerk. Hier bouw ik goede connecties op.” In dit kleine museum leert ze alle afdelingen kennen en ziet ze hoe een museum in zijn totaliteit werkt. “Het is een soort snuffelstage.”
Beginnende pubers
Bij de afdeling educatie begeleidt Simone groepen kinderen en jongeren. Bij het Hanzespel bijvoorbeeld lopen ze door het museum en verzamelen ze allerlei producten. Na afloop gaan ze in groepjes handeldrijven. Zo leren ze wat voor producten er werden verhandeld, maar ook wat handelen en onderhandelen is. Tijdens de tocht door het museum komen ze van alles tegen wat hun verwondering wekt of wat ze herkennen. Het belangrijkste, vindt Simone, is dat ze zien dat een museum leuk is. “Als jongeren, en dat zijn dan meestal van die beginnende pubers, hier binnenkomen met zo’n houding van: ik vind het niet leuk en ik ga het ook niet leuk vinden. En ik ze bij vertrek hoor zeggen: ‘het was toch wel leuk’, dan is mijn dag goed.”
Meer dan kassawerk
Sinds de zomer zit Simone ook achter de balie van het museum. Zij is daar de eerste aanspreekpersoon voor mensen die bellen of binnenlopen. Eerst dacht ze dat het een soort kassawerk was, nu weet ze beter. Het aannemen van de telefoontjes houdt veel meer in dan vriendelijk ‘ja’ en ‘dankjewel’ zeggen. “Je moet doorvragen, soms zijn mensen heel onduidelijk in wat ze willen. Je moet doorverbinden, dus je leert de organisatie goed kennen.” En het is leuk werk. “Mensen komen hier voor hun plezier, er hangt een vrijetijdssfeer.”
Liever leren
Tegen medestudenten zegt Simone: overweeg ’t eens, dit werk. Je leert hoe een museum werkt en je leert ook wat werken inhoudt. En vooral: je komt uit je kleine wereldje van medestudenten. “Van studenten met hoge ambities die vaak hetzelfde willen. Hier ontmoet ik mensen van allerlei slag en in allerlei functies. De technici in het museum zijn even belangrijk als de educatiemedewerkers.”
“Ik kan ook achter de kassa bij de supermarkt gaan zitten,” redeneert Simone, “daar leer ik weinig en verdien zo weinig dat het niets verandert aan mijn toch al grote studieschuld. Hier leer ik vaardigheden waar ik de rest van mijn leven wat aan heb.”
Meer weten over het Scheepvaartmuseum? Kijk dan hier.
Tekst en fotografie: Leonie Barnier