Trots op de Wiershoeck
De tuin van stadsboerderij de Wiershoeck is onbetwist de mooiste plek in Beijum. Op social media vind je schitterende foto’s van de kip, de bloemen, de tuin, de composthoop, de kransen van droogbloemen enz. In gesprek met Dorine Sibbes van de Raad van Toezicht van de Wiershoeck spreek ik mijn be- en verwondering uit omdat ik nog weet hoe de Wiershoeck er 35 jaar geleden uitzag toen ik -zijnde werkloos- er eindeloos uitjes plantte in wat toen nog alleen een groentetuin was. En nu is het een bloeiende en boeiende plek geworden waar veel Beijumer van genieten.
Het gebouw en de mensen
De Raad van Toezicht met vijf leden houdt sinds 2015 toezicht op de twee stichtingen van de Wiershoeck: stichting Stadsboerderij de Wiershoeck die het gebouw beheert en de stichting Zorgboerderij de Wiershoeck die over de dagelijkse zorg voor de cliënten en vrijwilligers gaat die op de boerderij aan het werk zijn. Behalve de natuurvoedingswinkel en een atelier vind je nog twee bedrijfjes in de boerderij en een paar appartementen. “Belangrijk is” zegt Dorine “dat de Raad van Toezicht niet alleen toezicht houdt op de stichtingen maar vooral ook meedoet en meedenkt.”
Een belangrijke stap
“Mijn taak was voornamelijk een plan te schrijven ‘Toekomst Wiershoeck 2025’”. Omdat ze programmamanager Leefbaarheid bij de Provincie Groningen is heeft zij zicht op dit soort dingen. Bovendien kent Dorine de Wiershoeck goed want ze woont al 44 jaar in Beijum. Het plan gaat over de stappen die nodig zijn om de Wiershoeck blijvend een stabiele basis te geven. Zo is Dorine heel blij dat de Wiershoeck een paar jaar geleden de status van algemene voorziening kreeg. “Dat betekent dat we worden beschouwd als een belangrijke plaats waar mensen heel beschut en veilig even weer onder de mensen kunnen komen en hun arbeidsritme kunnen opbouwen. Daar krijgen we financiële middelen voor.”
Samenwerken in de wijk
“Verder is het zo dat je niet meer alles alleen kan doen en in 2022 hebben we samen met het Heerdenhoes en het Trefpunt ‘Beijum in Bedrijf’ opgericht. Met elkaar willen we een paar vaste plekken in de wijk zijn waar mensen activiteiten kunnen ontplooien.” Ze geniet ervan te zien hoe mensen samenkomen voor een maaltijd op deze drie plekken in de wijk.
Activiteiten
In en rond de Wiershoeck is de laatste jaren ook veel gebeurd vertelt Dorine en daar is ze best wel een beetje trots op. “We zijn bezig geweest met een groen energieplan om ervoor te zorgen dat ons gebouw energieneutraal wordt. Binnen de raad van toezicht is iemand die daar verstand van heeft. Verder zijn er plannen voor een theehuis met terras, waar ook gegeten kan worden. De tuin en het bijhouden daarvan staat natuurlijk centraal in de Wiershoeck. Maar daarnaast zijn een aantal andere activiteiten gestart voor wijkbewoners, zoals een soepinloop, spelletjes middagen, activiteiten voor de kinderen en muziekdagen.”
De toekomst
Dorine benadrukt dat het in de Raad voor Toezicht vooral gaat om het toekomstbestendig maken van de boerderij en dat gaat ook over het feit dat de directeur/bestuurder Marjan die in dienst is van de Zorgboerderij de Wiershoeck, binnenkort met pensioen gaat. Marjan is degene die vanaf de jaren ’80 de tuin vorm gaf èn de vrijwilligers begeleidde. En hoe moet dat als zij weggaat? “De dingen zullen veranderen, dus dat wordt nog spannend.”
De Raad van Toezicht is op zoek naar een nieuw lid, bekijk de vacture.
tekst: Jeanet Verveer
beeld: Stichting Stadsboerderij de Wiershoeck