Studenten bemannen het Steunpunt Huren

Vlakbij het enorme, moderne gebouw van een woningcorporatie aan het Damsterdiep is, in een oud huis dat ooit een kroeg was, het Steunpunt Huren gevestigd. Als er problemen zijn rond de huur van je kamer of je huis kan je op woensdag zo binnenlopen. Een verhuurder is natuurlijk ook welkom, als hij bijvoorbeeld wil weten hoe hij een rechtsgeldig huurcontract op moet stellen.

Studenten

Wouter vertelt me dat hij zelden een huurcontract onder ogen heeft gekregen waar geen fouten in zaten. “Dan staat er bijvoorbeeld dat de huurder voor sommig groot onderhoud moet zorgen en dat mag je helemaal niet vragen van een huurder.” Wouter is masterstudent rechten en één van de studenten die z’n vinger op stak toen een bestuurder van Steunpunt Huren in de collegezaal verscheen en vroeg of er studenten waren die als vrijwilliger een aantal uren per week voor het steunpunt wilden werken.

Alle vrijheid

Het Steunpunt Huren bestaat nu twee jaar en is mede opgericht door de gemeente voor al die mensen die een huis of kamer huren. Er werken vijf tot tien rechtenstudenten die zich allemaal voor een dagdeel per week of vaker inzetten om huurders bij te staan. Wouter heeft de leergang huurrecht gedaan dus hij weet er genoeg van. “De eerste maand is het fijn dat er mensen zijn aan wie je wat kan vragen, verder krijg je hier al snel alle vrijheid om zelfstandig zaken op te lossen, daar leer je enorm veel van.”

Van theorie naar praktijk

“Het is leuk om hier daadwerkelijk zaken tegen te komen die je alleen uit je boeken kent.” Die voldoening, dat het werkt, dat ze mensen kunnen bijstaan straalt er bij Wouter van af. “Het komt voor dat we huisuitzetting weten te voorkomen of dat we de huur met terugwerkende kracht omlaag kunnen krijgen en dat is echt geweldig.”  Soms bezoeken ze een huis of kamer om met het puntenstelsel in de hand te controleren of de hoogte van de huur correct is.

Neutrale partij

Het Steunpunt Huren bemiddelt ook bij geschillen en Wouter is daar enthousiast over. “Dan zitten we als derde, neutrale partij aan tafel bij een geschil tussen huurder en verhuurder. Als we dat op deze manier kunnen oplossen, voorkomen we dat een zaak escaleert en mensen een tijdrovende of kostbare gang naar de huurcommissie of de rechter maken.”

Borrels

Hij doet dit vrijwilligerswerk graag. “Het motiveert me om te studeren, want theorie is leuk, maar het is drie keer zo leuk om het in de praktijk te brengen. Bovendien hebben we het leuk met elkaar en het is hier ook niet zo kantoorachtig.”  Dat laatste is zeker waar; de bar van het vroegere café staat nog steeds midden in de ruimte. Drank is niet te zien, maar Wouter vertelt dat de borrels die ze er soms organiseren erg gezellig zijn.

Per 1 juli is de nieuwe wet betaalbare huren ingegaan, deze geldt voor alle nieuwe huurcontracten tot 1158 euro. Het Steunpunt Huren verwacht daarom veel aanloop en is dringend opzoek naar rechtenstudenten. Iets voor jou? In de vacature vind je alle informatie

Tekst en beeld: Jeanet Verveer