Stichting Rechtskracht helpt mensen met hun rechten

Stichting Rechtskracht is een kleinschalige organisatie die zich ervoor inzet om het recht toegankelijker te maken. Iedereen kan bij hen terecht met juridische vragen. De vrijwilligers geven een vrijblijvend en kosteloos advies. En als de vraag ingewikkeld is en buiten hun expertise valt, kunnen ze doorverwijzen naar de juiste persoon of instantie.

Huis- tuin en keukengeschillen

Alexandra Sloot is één van de dertien vrijwilligsters en is studente rechten. Momenteel is ze bezig met haar master. “Het is waardevol werk,” vertelt ze. “In het strafrecht, als je verdacht wordt van een strafbaar feit, krijg je over het algemeen juridische bijstand op toevoeging, als je niet voldoende middelen hebt voor een advocaat. Dat geldt niet voor andere zaken, als je bijvoorbeeld een huurgeschil hebt. Dan zijn er minder mogelijkheden en zul je zelf een advocaat moeten betalen. En dat kost veel geld. In zulke gevallen kunnen wij advies geven over het juridische probleem om de cliënt op weg te helpen. Indien wij de client niet zelf verder kunnen helpen, zullen wij diegene doorverwijzen naar de juiste persoon.”

Alexandra heeft als specialisatie straf- en ondernemingsrecht. “Maar wij krijgen niet vaak ondernemers of mensen die verdacht worden van een strafbaar feit op ons spreekuur. Het zijn meestal huis- tuin en keukengeschillen die wij op ons bordje krijgen. Juridische problemen waar iedereen tegenaan kan lopen. Het zijn bijvoorbeeld geschillen met online gamebedrijven, situaties met werkgevers, verhuurders of ruzies met buren. Moeilijk genoeg dus,” legt Alexandra uit. “In deze gevallen zijn wij er om naar de cliënt te luisteren, de client op weg te helpen en te adviseren over welke vervolgstappen hij of zij zou kunnen nemen.’’

Feeling met het veld

Het is mooi dat studenten dit doen want de werkdruk voor studenten is groot. “Veel studenten moeten er tegenwoordig een betaald baantje bij nemen, gezien de hoge kamerhuren en de afnemende studiefinanciering,” legt Alexandra uit. Daarom is het geweldig dat ze dit vrijwilligerswerk er ook nog bijdoen! “Ik doe het ook om contact te houden met de doelgroepen en te leren hoe de juridische boodschap over te brengen op begrijpelijke wijze. Met andere woorden; om feeling te houden met hulpvragers. Je leert natuurlijk veel inhoud, maar ook hoe simpele vragen op te lossen. Hoe hou je contact met iemand, hoe leg je uit. Omgaan met emoties is niet veel aandacht voor op de opleiding, en die zijn er natuurlijk wel. Net als verschillende technieken om gesprekken te voeren, terwijl dat heel belangrijk is. Want je moet de kern eruit halen om een goed advies op te kunnen stellen. In dit vrijwilligerswerk doe je daar veel ervaring mee op.”

Gelukkig hebben de vrijwilligers veel steun aan elkaar, tijdens het maandelijkse spreekuur en in de groepsapp. De groepsapp is wat dat betreft heel belangrijk, aldus Alexandra. “Eigenlijk is dit werk een serieuze praktische aanvulling op de studie. En we halen veel voldoening en motivatie uit dit werk.” Op de vraag of ze ook gezellige borrels met elkaar houden is het antwoord nee. “We hebben het daarvoor veel te druk…”. Respect voor deze vrijwilligers!

Meer weten? Zie de vacature voor juridisch adviseur

tekst en beeld: Annette Doornbosch