Statushouders koppelen aan maatjes

Xandra Couwenberg is vrijwillig coördinator van Maatschappelijke Begeleiding Vluchtelingen (MBV) bij Humanitas Groningen. Zij koppelt vrijwilligers aan de statushouders. De vrijwilligers helpen mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. Ze maken de statushouders  wegwijs in Groningen en kunnen helpen bij het vergroten van het sociale netwerk, maar helpen ook  bij het invullen van formulieren of andere administratieve taken. Vaak duurt het enige tijd totdat de deelnemer kan beginnen met inburgeren. Een maatje van Humanitas kan de deelnemer in de tussentijd helpen met het opbouwen van een sociaal netwerk of het beginnen met leren van de Nederlandse taal.

Dankbaar werk

“Het betreft statushouders of vergunninghouders, dus vluchtelingen die in Nederland mogen blijven”, legt Xandra uit. Ze zijn al door de procedures heen. “Het is dankbaar werk want de meeste statushouders zijn gemotiveerd en willen graag van alles weten en begrijpen over het leven in Nederland. Bovendien is het voor hun toekomst in Nederland van belang dat ze hier goed inburgeren.”

In een leuk team

Bij Humanitas Groningen zijn nu zo’n acht vrijwillig coördinatoren actief. “Het is een heel leuk team, waarin ik me gelijk thuis voelde”, vertelt Xandra enthousiast. “Het is een gemengde groep, van jong tot oud en met verschillende culturele achtergronden. We hebben veel aan elkaar. Zo hebben we om de week overleg op de donderdagochtend. Daar worden de lopende zaken besproken, de koppelingen doorgenomen en soms ook collega’s van andere afdelingen van Humanitas Groningen uitgenodigd om te praten over waar we elkaar kunnen aanvullen en helpen, bijvoorbeeld de afdeling Taalondersteuning en ook Thuisin050 van de Gemeente.”

Het moet wel klikken

“De essentie van ons werk als vrijwillig coördinator is het koppelen van statushouders (de deelnemers) aan vrijwilligers (de maatjes). We kijken dan naar de wensen van zowel de maatjes als de deelnemers. Omdat sociaal contact een belangrijk onderdeel is van de koppeling, zoeken we naar de juiste match. We beginnen altijd met een kennismakingsgesprek met een maatje om te onderzoeken welke deelnemer bij hem of haar past. Er is een lijst met nog te koppelen deelnemers en een systeem waarin de deelnemers geregistreerd staan. Hierin staan gegevens zoals de talen die hij of zij spreekt, de leeftijd, zijn of haar hobby’s maar ook andere aantekeningen die van belang kunnen zijn voor een mogelijke koppeling. De volgende stap is een gesprek met het maatje en de deelnemer samen om te zien of het klikt.”

Gezelligheid is ook belangrijk

“Het tweewekelijkse overleg van de coördinatoren is behalve nuttig ook gezellig en we gaan ook weleens samen eten. Bovendien hebben we een appgroep waarin we veel bespreken en delen. Hier kun je ook vragen wie er nog iemand ‘in de aanbieding’ heeft. Iedereen vervult z’n rol op z’n eigen manier, in de voor hem of haar beschikbare tijd. Het aantal koppelingen dat iemand onder z’n hoede heeft, verschilt dan ook binnen de groep. Het gaat erom dat je het gevoel hebt dat je een goede match hebt gevonden en daarmee een geslaagde koppeling hebt gedaan, daar doe je het voor,” sluit Xandra glimlachend af.

Misschien is dit iets voor jou? Voor meer informatie zie de vacature

Tekst en foto: Annette Doornbosch