De Opruimcoach maakt ruimte in je huis
“Het is heel raar om dit per beeldtelefoon te doen” zegt Bianca Drenth die wel wil vertellen hoe het is om over de telefoon als opruimcoach een cliënt te begeleiden. Bianca is stagiaire bij MJD. Opruimcoaches van MJD (de meesten zijn vrijwilliger), zijn er voor wie teveel spullen in huis heeft en ruimte wil maken omdat hij of zij het overzicht kwijt is geraakt. MJD is tegenwoordig samengegaan met werkpro.
Hoe gaat dat in zijn werk?
“Er is eerst een intakegesprek, niet met mij maar met een professional van MJD. Zij koppelt de cliënt aan een hulpverlener, mij dus in dit geval. Ik stuur eerst een WhatsApp, dan bellen we nog even, dan gaan we aan de slag. Een keer per week, telkens zelfde dag en zelfde tijd. We spreken per week een doel af, zeg maar een ‘doeletje’, want we doen het met kleine stapjes. De cliënt die ik nu ondersteun had zelf al een idee waar ze mee wilde beginnen: keukenkastjes uitruimen en weggooien wat over datum was.”
Maar kan je dan zien hoe het daar binnen eruit ziet?
“Ze kon het knopje om de camera van de telefoon om te draaien niet vinden en ik wilde haar niet te veel op de huid zitten. Dus nee, ik zag niet zoveel, zo nu en dan een glimp van wat achter haar was. Het is best wel frustrerend om zo te moeten werken. De afstand is echt heel erg groot en dat voel je ook. Als je er fysiek bent doe je nog wel eens iets, helpen om een lampje op te hangen of even een plank vast houden die aan de muur gemaakt wordt. Nu kan dat natuurlijk niet. Dat is dan misschien ook wel de goede kant van dit hele gebeuren, want de cliënt moet het zelf doen. Wij ondersteunen alleen. Als je er bent kan je ook opletten of de cliënt de spullen ook echt opruimt en niet van de ene naar de andere kamer verplaatst. Mijn huidige cliënt doet dat niet hoor, ze stopt het in dozen.”
Het lijkt me belangrijk dat de mensen je vertrouwen?
“Nou en of! Vooral bij dit werk is dat erg belangrijk, je zit immers midden in hun privé leven en het is bovendien vaak zo dat mensen niet voor niets een probleem hebben met hun huishouden.” – Bianca noemt het verstoorde huishoudens. – “Er zijn vaak andere problemen achter verborgen. Ik vertel daarom eerst iets over mezelf en over mijn werkervaring. Het moet wel klikken.”
Hoe ben je ertoe gekomen om dit werk te doen?
Bianca: “Ik ben als vrijwilliger bij MJD begonnen en had toen gesprekken met de coördinator vrijwilligers en op haar advies ben ik de MBO opleiding persoonlijke begeleiding specifieke doelgroepen gaan doen en kon ik hier stage lopen. Inmiddels heb ik verschillende dingen bij MJD gedaan. Ik sta open voor alles en was wel toe aan een nieuwe uitdaging.
Aan het eind van het gesprek zegt Bianca dat ze hoopt dat de lockdown snel beëindigd kan worden, want: “Een telefonische opruimcoach is niet voor iedereen geschikt”.
Bianca doet dit werk als stagiaire, de meeste opruimcoaches zijn vrijwilligers. Hier vind je meer informatie.
Op dit moment is er dringend behoefte aan opruimcoaches, dit is de vacature.
Tekst: Jeanet Verveer
Foto: Bianca Drenth