Moeders informeren Moeders, ook in deze tijd
Iedere moeder kent het, de grote verandering in haar leven wanneer ze voor het eerst moeder wordt. Alle vragen die dat oproept, de onzekerheden, de dagelijkse praktijk van het moederschap met zoveel dingen die nieuw zijn. Het liefst zou je er over praten met iemand die het ook heeft meegemaakt. Moeders informeren Moeders (MiM), is een programma van de GGD waarbij moeders kunnen sparren met vrouwen die zelf ook moeder zijn.
Eén iemand helpen
Toen Erika Savic net bevallen was van haar derde dochter, kreeg ze van haar verloskundige een folder over het MiM-project. Haar eerste reactie was: “Wie ben ik dat ik andere vrouwen zou kunnen helpen?” Maar haar man zei: “als je maar één iemand helpt”. Na een gesprek met de coördinator van het project, Julliet Verscheur, wist ze dat dit iets voor haar was.
Willie Wortel-lampje
Erika doet dit werk nu ruim vijf jaar. En het past heel goed bij haar. Ze praat graag maar heeft ontdekt dat ze ook heel goed kan luisteren. Want dat is eigenlijk vooral wat ze doet. “Ik laat de vrouwen vertellen wat ze zelf willen.” Volgens Erika heeft het niet veel zin om de moeders te vertellen hoe zij zelf de opvoeding heeft aangepakt. “Vrouwen weten vaak heel goed wat de oplossing is. Ze voelen het, ze weten wat ze kunnen. En het moet in hun visie passen. De meeste vrouwen hebben met hun partner gepraat over hoe ze het kind op willen voeden. Bijvoorbeeld of het kindje wel of niet bij hun in bed mag. Wie ben ik dan om dat tegen te spreken?”
Erika probeert de moeders vooral vertrouwen te geven, in hun gevoel, hun gedachten en hun kunnen. “Heel mooi is het dan, wanneer bij zo’n vrouw op een gegeven moment het Willie Wortel-lampje gaat branden: ‘hé, ik kan het zelf’.”
Levenservaring
Natuurlijk geeft Erika ook praktische oplossingen en leert ze de moeders handigheidjes. Als een moeder vraagt of ze met haar kind naar buiten kan en of het niet te warm is aangekleed, adviseert Erika om met een vinger in het nekje van de baby te voelen. Is het er klam, dan is het kind te warm aangekleed. Maar vooral helpt Erika de vrouwen met haar levenservaring. Omgekeerd heeft dit werk haar geleerd rustiger te reageren, “en dat is heel belangrijk met opgroeiende pubers.”
Op dit moment doet Erika alles online, via WhatsApp, mail en dergelijke. Zij vindt dat geen probleem, ze communiceerde al veel op die manier. Maar om nu met een nieuwe moeder te beginnen, dat lijkt haar wel lastig zonder elkaar in levenden lijve te ontmoeten.
Picknick
Erika krijgt begeleiding vanuit het project. Er is een map met ‘regeltjes’ en richtlijnen hoe je zaken aan kunt pakken. Ook zijn er meetings voor de vrijwilligsters, voor de gezelligheid, om ervaringen uit te wisselen en soms komt er iemand iets vertellen. Bijvoorbeeld over hoe baby’s communiceren met hun handen, voeten, ogen en geluiden. Zelf heeft Erika een keer een workshop babymassage gegeven. Op sommige bijeenkomsten zijn de moeders ook welkom. Tijdens een picknick in het Stadspark had Erika een leuk gesprek met een toekomstige moeder, nu begeleidt ze deze vrouw.
Ben je moeder en wil je met je ervaring andere moeders helpen? Dat kan bij Moeders informeren Moeders.
Meer weten over MiM? Kijk dan hier.
Tekst: Leonie Barnier
Foto: Erika Savic