Met z’n allen op zaterdagochtend (hard)lopen

Succes hebben kan ook zo z’n problemen geven. De Parkrun, elke zaterdag om 9 uur in het Stadspark, krijgt steeds meer deelnemers. Dus zijn er ook meer vrijwilligers nodig. Victoria die veel doet voor de organisatie van de Parkrun belde link050 op om een vacature te plaatsen en wilde wel geïnterviewd worden.

In je eigen tempo

De route van 5 kilometer In het Stadspark wordt elke zaterdagochtend in alle vroegte uitgezet. Om precies 9 uur start de meute hardlopers, joggers, wandelaars. Iedereen doet het op z’n eigen tempo. De één arriveert na 18 minuten en de ander na drie kwartier. “Dat maakt niet uit“ zegt Victoria, “we klappen en juichen even hard voor de eersten als voor de laatsten die aankomen. Ik denk elke zaterdag weer van ‘zo dat heb ik maar weer gedaan’”. Meedoen is gratis. Je hoeft je alleen maar de eerste keer aan te melden, laagdrempeliger kan niet.

Familiegebeuren

Parkrun is een fenomeen dat in Engeland begon en zich vervolgens over de rest van de wereld verspreidde.  Victoria hoorde ervan via een zus in Engeland en ontdekte dat er ook in Groningen een Parkrun was. Haar zoon vond het onmiddellijk fantastisch “Hij rent mee en is tegelijk vrijwilliger. Hij helpt met het uitzetten van de route. Ik vond dat ik dan ook maar mee moest lopen en mijn vader wilde wel komen aanmoedigen. Inmiddels verzorgt mijn vader de koffie en thee voor na de Parkrun.” Het klinkt als een gezellig familie gebeuren. En inderdaad: Victoria vertelt dat ze net had gehoord dat vier vrijwilligers komende zaterdag ook hun dochters meenemen.

Een community

Want Parkrun is meer dan alleen maar hardlopen, het is ook een community en dat gemeenschapsgevoel is minstens zo belangrijk als het rennen. “De meeste parkruns hebben ergens een cafétje waar ze na afloop heen zouden kunnen gaan. Toen we nog vrij klein waren nam iemand af en toe koffie mee en dat is uitgebreid en nu doet mijn vader het elke week. Anderen dragen bij met een paar pakken koffie of nemen koekjes mee.” Mensen praten dan gezellig met elkaar. “Ik hoor van mensen dat het hun ook een mentale boost geeft, met name na de eenzame coronatijd.”

Vrijwilligers

Het timen van je tijd  hoort bij de Parkrun. “Het leuke daarvan is dat je na verloop van tijd kan zien of je je tijd aan het verbeteren bent. Het zijn de vrijwilligers die dit doen. Zij scannen je barcode aan het begin en eind van de Parkrun, zonder deze mensen heb je geen evenement. Daarnaast zijn er routeregelaars nodig, die staan vooral bij plekken waar je verkeerd zou kunnen lopen. Omdat we groeien hebben we meer vrijwilligers nodig. Want we hebben niet meer genoeg aan één timekeeper en één barcodescanner.  Niet onbelangrijk is dat er ook vrijwilligers nodig zijn om elkaar aan te moedigen. Dat maakt wat Parkrun is zegt Victoria. Victoria doet veel met social media (zie Stadspark parkrun)  dus mensen die het leuk vinden om filmpjes en foto’s te maken zijn ook heel welkom.

Meedoen ? Meer info over de vacature vind je hier

Tekst: Jeanet Verveer
Beeld: Parkrun