Mensen maken Groningen: Abdallah
Abdallah houdt van ontmoetingen en het Nederlandse klimaat.
Abdallah Almasaeid voelt zich prima thuis in Groningen. “Het is hier gezellig en toch lekker rustig” zegt hij. Hij heeft zelf trouwens weinig rustige momenten in zijn dagelijks leven: hij is heel actief en is (bijna) dag en nacht bezig met de Nederlandse taal, zijn participatiebaan bij De Opstap èn het vrijwilligerswerk dat hij doet. Misschien haalt hij een deel van die in mijn ogen oneindige energie ook wel uit het feit dat het hier niet zo ‘ontzettend warm’ is als in zijn geboorteland Jordanië. Bij De Opstap, een ‘kleinschalig gezellig logeerhuis’ voor mensen die na een ziekenhuisopname nog niet direct naar hun eigen huis kunnen, werkt Abdallah 16 uur per week. Samen met collega’s zorgt hij voor een schoon en gezellig huis; hij doet boodschappen en kookt, hij ruimt op, hij gaat een eindje wandelen met een gast. Maar het belangrijkste van dit werk is, zo benadrukt hij: ‘Er zijn!’ Dus open staan voor de gasten, een praatje maken, ruimte geven voor een lach en een traan. Daar houdt hij van èn, zo lacht hij, ‘ik moet daar natuurlijk Nederlands praten’. En zelfs Gronings begrijpen!
Abdallah werkt daarnaast ook bij de buurthuiskamer ‘Bij Bosshardt’ in Oosterpark. Ook hier staat ‘ontmoeten en omzien naar elkaar’ centraal. ‘Iedereen is welkom!’ Hij is hier beland doordat hij er toevallig een keer ging koffiedrinken, lekker in z’n eigen wijk. Na er een paar keer als gast geweest te zijn, heeft hij een praatje met de baas gemaakt en vanaf dat moment, nu een jaar geleden, is hij er vrijwilliger.
En dan ook nog de taal leren en inburgeren!
En ja, dan moet je als anderstalige ook nog Nederlands leren. In mijn ogen is vrijwilligerswerk een van de beste manieren daarvoor. Abdallah is bijna klaar met zijn inburgeringsexamens; hij wacht alleen nog op de uitslag van het onderdeel spreekvaardigheid. Hij en ik zijn er beiden van overtuigd dat dat wel gelukt moet zijn! Hij gaat ook elke week naar het Taalcafé in het Floreshuis; en hij schaakt daar, want “Ook dat is goed voor m’n hersenpan!” En hij volgt bij de gemeente (vrijwillig) een training over de Nederlandse arbeidsmarkt (voor de kenners: dit dus náást het verplichte inburgeringsonderdeel ONA). Thuis kijkt hij naar Nederlandse series; bij buitenlandse films zet hij het beeld in de pauzestand om de woorden in de ondertiteling te kunnen opzoeken. En hij is groot fan van Real Madrid; hij mist geen enkele wedstrijd! Ook vertelt hij dat hij als kind al dol was op politiek; in zijn dromen verhuist hij dan ook over een paar jaar naar Den Haag en zet zich met zijn tomeloze energie in voor het mooie Nederland!
Tekst: Magda Bootsma; foto Abdallah Almasaeid