Logeren in De Opstap

Stel je bent aan je knie geopereerd en je mag naar huis maar je woont alleen, wie gaat dan voor jou zorgen? Of je zorgt voor je man die licht dementerend is en je wilt heel graag een weekje met je zus kamperen om weer op te laden, maar wie zorgt die week voor je man? Dit zijn precies de situaties waarin logeerhuis De Opstap van Humanitas voorziet.

Herstel of Respijt

De Opstap is een logeerhuis waar je uiterlijk drie weken bij kan komen na bijvoorbeeld een operatie of waar iemand kan verblijven wanneer de mantelzorger even rust wil. Het gaat om herstel of respijt. Zo’n 40 tot 50 Vrijwilligers runnen met elkaar het logeerhuis. Luisterend naar Elise en Jettie, vrijwilligers vanaf het begin van De Opstap in 2007 krijg je de indruk dat het hier om een gesmeerd lopend zelfregulerend team gaat.

Prachtig project

Elise vertelt dat toen ze vier jaar geleden van de Opstap hoorde ze zich diezelfde avond nog opgaf. Ze vindt het mooi om mensen verder te helpen en te zien hoe ze opknappen en ook Jettie gaf zich gelijk op toen ze ervan hoorde. “Ik vind het een prachtig project en draag het graag uit,” zegt ze. Het werk is niet heel zwaar. “We geven hulp, geen zorg” legt Jettie uit. Als er zorg nodig is komt de Thuiszorg langs, de vrijwilligers geven zonodig een arm of ze brengen een kopje thee op bed en verder zijn ze vooral gezelschap en een luisterend oor. “Soms maken we een wandeling samen, kijken tv of doen een spelletje. En als een gast rust wil kan hij gewoon naar zijn kamer.”

Gevarieerde logés

Elise vertelt dat die wisselende logees leuk zijn om te leren kennen en mee om te gaan. ”Het is leerzaam, want je moet telkens een inschatting maken hoe je moet omgaan met deze of gene persoon. Er komen hier mensen van hoog tot laag en met de een heb je een leuke band en met de andere gast is dat minder, maar dan kan misschien een collega daar goed mee opschieten.” Jettie voegt eraan toe dat die variatie aan mensen een voordeel èn een nadeel is “want de leuke en de minder leuke mensen gaan allemaal weer weg.”

Glimlach

Het is heel nuttig werk zeggen beide dames en dat vinden ze belangrijk. “Het geeft weer energie” zegt Jettie. “Je helpt mensen een stukje verder, velen zijn best wel kwetsbaar als ze hier binnen komen, moe van alle drukte in het ziekenhuis en het is mooi te zien hoe ze aansterken. Je ziet mensen met een glimlach weggaan, daar doe je het voor.” De vrijwilligers roosteren zichzelf in per dagdeel en zijn overdag en ‘s avonds met z’n tweeën. ‘s Nachts is er één persoon aanwezig.
In de gang van De Opstap hangen foto’s van alle vrijwilligers, duidelijk is dat de vrouwen in de meerderheid zijn “De aanwezigheid van mannen is best belangrijk” zegt Elise.

Tekst en foto: Jeanet Verveer