Lef, liefde en leuk huisdier
In Groningen Stad en Provincie is ZorgDier op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om met hun hond of kat op bezoek te gaan bij mensen die zorg nodig hebben. Dit kan gaan om mensen met dementie, een verstandelijke beperking of psychische kwetsbaarheid. In Groningen werkt ZorgDier samen met De Zijlen, die mensen met een verstandelijke beperking begeleidt. De Zijlen heeft locaties in stad en provincie.
Een hond oordeelt niet
Jan Summeren, oprichter van ZorgDier vertelt dat hij het concept van ZorgDier in het buitenland heeft opgepikt en heeft aangepast aan wat hij noemt de ‘zorgcultuur’ van Nederland. Hij weet uit persoonlijke ervaring hoe belangrijk een dier kan zijn. “Ik had vroeger als kind een Duitse herder met wie ik een heel hecht contact had en die erg belangrijk voor me is geweest.” Hij legt uit dat je in een instelling je huisdier doorgaans niet mee kan nemen en iets dat voor mensen die van huis uit gewend waren aan dieren een gemis is. “Als er regelmatig een vrijwilliger met een hond of kat langskomt zie je dat mensen die weinig beweging hebben de hond of kat gaan aaien of wandelen, anderen die nauwelijks praten beginnen ineens een gesprek met een hond. Een hond oordeelt immers niet en dat maakt contact maken veilig en ontspannen. De dieren halen mensen uit hun schulp en het fysieke contact van aaien en knuffelen geeft emotionele warmte. Het brengt mensen weer in contact met zichzelf.”
Cursus voor het baasje
Jan vertelt: “We laten niet zomaar iemand met hond of kat bij iemand met een zorgvraag. De baasjes van hond of kat krijgen een (gratis) tweedaagse cursus – zonder dier- want we trainen de mensen, niet de hond. Daarna doen ze met hond/kat een toets waarbij ze laten zien of ze het gedrag van hun dier onder controle hebben. Ook een aantal simulaties worden geobserveerd. Door deze observaties kunnen we De Zijlen adviseren in welke situaties de vrijwilliger het beste kan worden ingezet. Mensen en dieren worden dus heel zorgvuldig met elkaar in contact gebracht. Bij mensen met een verstandelijke beperking is bij voorbeeld obesitas steeds vaker een probleem en daar zoek je dan een vrijwilliger met hond bij die iedere week een uurtje met ze gaat wandelen”
Een gedegen opzet
Behalve een zorgvuldige match van dier en mens is de hygiëne ook erg belangrijk. Is het dier gezond, de vacht en nagels schoon? Dit soort dingen zijn belangrijk want het gaat hier vaak om mensen die ook fysiek kwetsbaar zijn. Een projectleider van ZorgDier werkt gedurende het hele proces nauw samen met een coördinator vanuit De Zijlen. ZorgDier kan ook terugvallen op een ervaren dierenarts die feedback geeft in specifieke situaties. Het is een gedegen opzet. De Zijlen werkt al een aantal jaar met zorgdieren en is nu op zoek naar 10 nieuwe vrijwilligers. Gemiddeld bezoekt een vrijwilliger samen met zijn dier zo’n twee tot vier jaar cliënten. Er is al veel gepubliceerd over ZorgDier en als je de verhalen leest zijn het niet alleen de cliënten die ervan genieten, ook de huisdieren en hun baasjes vinden het leuk. Het is dankbaar werk omdat je ziet hoe blij je iemand kan maken. Hebben jij en je huisdier belangstelling dan kan je hier een formulier invullen, meer info staat in de vacature.
tekst: Jeanet Verveer
Op de bovenste foto zie je zorgdier Ilja en op de onderste foto is het zorgdier Milan, beiden op bezoek bij hun cliënt ©ZorgDier, Jan Summeren