Kinderen hebben recht op contact met beide ouders
Niet alleen voor het stel dat uit elkaar gaat, maar ook – soms voorál – voor de kinderen, is de scheiding van hun ouders een ingrijpende gebeurtenis. Wat gaat er allemaal veranderen in hun leven? Gelukkig kunnen veel ouders daar zelf afspraken over maken, maar soms is er nog zoveel verdriet en boosheid dat dat niet lukt zonder hulp van een onpartijdige derde. Dan biedt Het Omgangshuis van Humanitas ondersteuning. Klaas Veeninga is al hier al tien jaar met veel voldoening vrijwilliger begeleide omgang: ‘Je wilt het beste voor de kinderen; daar kunnen wij in overleg met advocaten en natuurlijk met de ouders en de kinderen zelf, een bijdrage aan leveren.’
Een neutrale veilige plek
Het Omgangshuis is een van de vele Humanitas-projecten en heeft een vaste ruimte in hun pand aan het Akerkhof. Hier komen 1 keer per 14 dagen kinderen – meestal met hun vader, soms met hun moeder – in kleine groepjes bij elkaar. Het kan soms lang duren voor de scheiding er officieel door is en de rechter een omgangsregeling heeft vastgesteld. Het is niet altijd mogelijk dat een ouder zonder begeleiding contact heeft met zijn of haar kind. Bijvoorbeeld doordat er problemen spelen. Humanitas geeft de partner die niet de verzorgende partner is – vaak zijn dit de vaders – de kans het kind te ontmoeten. In deze ruimte is er speelgoed, er zijn boeken, je kunt er rustig praten en spelen.
Een belangrijk doel
Het doel van dit project is dat de vader na een half jaar of een jaar zijn kind(eren) thuis kan ontvangen en op die manier een band met ze kan opbouwen. Dat is heel belangrijk voor het vertrouwen en de ontwikkeling van het kind. ‘We komen soms best schrijnende situaties tegen’, vertelt Klaas, ‘maar als nieuwe vrijwilliger hoef je dat natuurlijk niet allemaal in je eentje op te lossen. Wij delen onze ervaringen met jullie. Bovendien is onze bemiddeling en de omgang die daaruit voortkomt, altijd op vrijwillige basis.
‘Het werk is ook een feest!’
Klaas benadrukt dat het zeker niet alleen maar kommer en kwel is: ‘Er zijn gelukkig ook veel kinderen die echt strálend binnenkomen. Laatst hadden we hier een vader met meerdere kinderen over de vloer; dat was een groot feest!’ Maar mocht je echt lastige situaties tegenkomen waar je met je collega-vrijwilligers niet uitkomt, dan kunnen we verwijzen naar de professionele coaches van ProTalent of Elker.
‘Je moet wel praktisch en een beetje nuchter zijn natuurlijk’
En tegelijkertijd ben je toch ook een gevoelsmens. Klaas verwoordt het zo: ‘We werken ook met het hart!’ Het belang van het kind staat daarbij altijd voorop. Soms krijg je hierover tegenstrijdige informatie: volgens de moeder heeft de rechter dít gezegd, en volgens de vader dát. Ook dan krijg je advies en feedback van je ervaren collega’s; uiteraard wordt er dus van je verwacht dat je daarvoor openstaat. Dan heb je belangrijk, leerzaam én dankbaar werk!
Meer weten? In de vacature vind je alle informatie
Tekst: Magda Bootsma