Kas-Vital luistert naar mensen
In Beyum, op de hoek van plein Oost,bij de fonteintjes, vind je het kantoor van KAS-Vital. Hier kan je binnenlopen voor een kopje koffie en een praatje – ook als je geen problemen hebt. Want KAS-Vital is een plek waar je terecht kunt als je ondersteuning nodig heb en je geen zware hulpverlening wilt of durft in te schakelen. Clara en Dudly Tjin-A-Kwie zitten klaar om naar je te luisteren. KAS betekent huisgezin in het Papiaments, de taal gesproken op de Antillen. Het is ook de afkorting van Kurpa, Alma, Spiritu, lichaam, ziel en geest. Het is hun om vitaliteit te doen op elk vlak: mentaal/emotioneel maar ook sociaal en financieel.
Samen met ongeveer 15 vrijwilligers bieden Clara en Dudly een uitgebreid programma aan van thema bijeenkomsten, creatieve workshops, vrije inloopuren en dan is er nog het project Hoopvolle Toekomst waar ze jongeren in twee leeftijds groepen (15-19 jaar en 20-25 jaar ) zeven maanden lang begeleiden. De jongeren komen wekelijks bijeen om te praten over wie ze zijn, wat ze lastig vinden en wat daar tegenover staat aan competenties en talenten. Aan het eind van het project komen de jongeren met een product en dit jaar was dat een videoclip ‘Upstanding’ by The noble generation. “Je had het verschil moeten zien met hoe ze binnen kwamen: een beetje onzeker, verlegen en terughoudend.” Clara is er nog steeds enthousiast over.
Hoe is KAS-Vital ontstaan?
Clara vertelt hoe zij als sociaal verpleegkundige jarenlang gezinnen in Beyum bezocht en vaak zag hoe mensen vastliepen in het hulpverleningstraject en soms afhaakten omdat ze teleurgesteld waren. Vanuit die ervaring ging ze ‘op persoonlijke titel’ nog eens langs bij een gezin, gewoon om te luisteren naar wat daar echt speelde. “Onwetendheid en onbegrip over en weer tussen buitenlanders en Nederlandse hulpverleners speelt hier een belangrijk rol in” zegt Dudly, Clara: “De meesten hebben gewoon begrip nodig, dat je ze een handje geeft, niet die bureaucratie of dat hun verteld wordt wat ze moeten doen.”
Voor iedereen
KAS-Vital doet mee aan het programma “Vrijwillige Zorg in het gezin” van het Oranjefonds en startte september 2018 met het project Hoopvolle Toekomst. Sinds 1 oktober 2018 hebben ze nu dit mooie pand aan de Claremaheerd. De hulp is overigens niet alleen gericht op Antillianen, Beyum heeft veel nationaliteiten en daar spelen vaak eenzelfde soort problemen. “Dus” zegt Clara “het zou raar zijn om de één wel te helpen en de ander niet.”
Hier ligt mijn hart
“Ik verdien hier minder mee dan met mijn werk als sociaal verpleegkundige destijds” zegt Clara, “maar hier ligt mijn hart. Er is iets in Beyum, met deze mensen dat me heel erg aanspreekt, wat je ziet is wat je krijgt, geen verborgen agenda’s of achterliggende gedachten, dat is heel puur.” In Beyum zijn straten waar veel mensen een uitkering hebben. “Ja, hier gebeurt van alles” beaamt Dudly. Tijdens het gesprek zwaaien ze regelmatig naar voorbijgangers. KAS-Vital is bekend in Beyum
tekst en foto: Jeanet Verveer