Jongeren leren samen sparen
In Groningen is, net als in veel andere plaatsen in ons land, de Stichting Spaarkracht actief. De stichting streeft ernaar om mensen, door met elkaar in groepsverband te sparen, zowel financieel als sociaal nieuwe perspectieven te bieden. Het lijkt erop dat dit initiatief ook in Groningen in een duidelijke behoefte voorziet.
Van spaarkring naar spaarlab
Spaarkracht promoot al jaren verschillende spaarkringen voor volwassenen. In 2024 vierden ze het 5-jarig bestaan en er zijn inmiddels meer dan 140 spaarkringen gestart. Sinds kort heeft de stichting ook spaarlabs geïntroduceerd, speciaal bedoeld voor jongeren. Het spaarlab dat nu een aantal maanden in de wijk Lewenborg draait, is één van de eersten in het noorden.
Samira en Amanie
Twee deelnemers aan het spaarlab zijn Samira en Amanie. Hun groep bestaat in totaal uit acht jongeren in de leeftijd van 12 tot 17 jaar. Eens in de veertien dagen komt de groep bijeen in het knusse buurthuis midden in de wijk. Het spaarlab is geïnitieerd door Maryam, één van de buurtmoeders in Lewenborg. Door jongeren persoonlijk uit te nodigen is in het najaar van 2024 de groep gevormd. De deelnemers hebben zich verplicht het project, dat tien bijeenkomsten duurt, tot het einde te volgen.
Hoe werkt het spaarlab?
Tijdens elke bijeenkomst leggen de deelnemers geld in. Dat wordt genoteerd en bewaard door één van de jongeren. Sommigen leggen wat van hun zakgeld in, anderen hebben al een baantje en geven wat van hun verdiende loon in bewaring. Samira heeft gemerkt dat er gaandeweg steeds meer gespaard wordt. “Deed men eerst nog wat lacherig over het sparen, inmiddels is het veel serieuzer geworden.” En Amanie gaat nu ook al veel bewuster met geld om. “Ik gaf mijn geld altijd direct uit, maar ik denk nu veel meer na voordat ik iets koop!”
Wat leer je van het Spaarlab?
Naast het verzamelen van het geld wordt er ook tijd ingeruimd voor thema’s die met geldbesteding te maken hebben. Lionell, coach in dienst van de Stichting Spaarkracht, begeleidt het jongerengroepje in Lewenborg. Hij bespreekt met hen verschillende onderwerpen, zoals het kasboek en de geldboom (de takken zijn de uitgaven en de wortels de inkomsten), waardoor de deelnemers meer inzicht krijgen in hun bestedingspatroon.
Samen sparen
Maryam vindt dat jongeren wanneer ze samen sparen, zich sneller bewust worden van hun uitgavenpatroon. Jongeren hebben in veel zaken invloed op elkaar en met dit project wordt daar op een positieve manier gebruik van gemaakt. Aan het einde van de spaarperiode krijgen de deelnemers hun geld terug. “Ik kan van het gespaarde geld inmiddels al de rekening van mijn rijexamen betalen,” zegt Samira trots.
Begeleiders gezocht
Hoewel Lionell de begeleiding van het groepje graag doet, wordt een spaarlab normaal bijgestaan door een speciaal opgeleide vrijwilliger, die een training van twee volledige dagen krijgt, waarin de methodiek van het begeleiden wordt uitgelegd. Amanie en Samira vinden het project zo leuk dat ze eraan denken later zelf ook een volgend spaarlab voor jongeren te gaan coachen.
Buurtmoeder
Maryam is erg blij met het spaarlab. “Als buurtmoeders organiseren wij allerlei activiteiten in de wijk, in het bijzonder voor jongeren. Ik denk dat we met het spaarlab een mooi initiatief hebben genomen. In deze veilige groep leren jongeren bewuster om te gaan met geld en bovendien ze krijgen andere waardevolle sociale contacten.”
tekst en beeld: Jan de Koning