Je passie uitleven bij GRID
Een paar jaar geleden is het GRID Grafisch Museum verhuisd naar een A-locatie, midden in de stad, namelijk de Sint Janstraat. Het is verrassend te horen dat dit museum draaiende wordt gehouden door 70 vrijwilligers en twee betaalde krachten. De meeste vrijwilligers werken een paar dagdelen, ook in het weekend.
Op de bovenstaande foto niet Aline maar Marike Hazenberg, bezig met het maken van oranje verf. Naast haar H.N.Werkman in hout uitgesneden.
Een draai van 180 graden.
Elina Klungel werkt sinds een jaar bij GRID en vertelt enthousiast over haar werk, het museum en de vele bezigheden. “Je ontwikkelt hier een passie” zegt ze. Elina regelt onder andere afspraken met scholen, bedrijven en andere groepen die hier een rondleiding krijgen en een workshop volgen. Ze geeft zelf ook workshops. Je zou niet zeggen dat Elina voor ze hier als vrijwilliger kwam jarenlang compliance officer was in Amsterdam (In deze functie zorgde ze ervoor dat het bedrijf voldoet aan de eisen van (internationale) wet- en regelgeving). Ze heeft dus een flinke draai gemaakt in haar carriere.
Mooie dingen maken
Elina geeft workshops linosnijden, papier scheppen en Werkman techniek. “Ik heb al deze technieken geleerd door mee te lopen. Het kunstzinnige zat er blijkbaar al in. Het allerleukst vind ik het ontwikkelen van de eigen creativiteit en het in contact zijn met mensen. De groepen zijn heel divers. Er komt hier als het ware een dwarsdoorsnede van de maatschappij langs. We geven workshops voor kinderfeestjes, bedrijven, scholen ( lagere school en voortgezet onderwijs) en voor studenten van verschillende opleiding, bijvoorbeeld Grafische Vormgeving. Ik vind het erg leuk iets over te brengen van het drukkersvak. Als de kinderen binnen komen hebben ze geen idee, maar uiteindelijk komen er de meest mooie dingen uit door het praktisch bezig zijn en de vreugde die de kinderen beleven. Ze maken bijvoorbeeld een gedicht, drukken dat af met de Werkman techniek en maken het verder af op school. In de Suikerfabriek hebben we een aantal keer de workshop papier scheppen verzorgd.” Elina is erg enthousiast over dit soort initiatieven waarmee het museum meer naar buiten treedt. “Er komt meer vraag naar werken op locatie.”
Onderlinge sfeer
Elina vertelt dat sommige vrijwilligers al heel lang bij GRID werken.Er zijn erbij die hier al 25 jaar rondlopen voor anderen is dit een tussenstation ”Er is niet veel verloop, de sfeer onderling is fijn. Iedereen kan hier iets doen dat bij hem of haar past. Er is veel ruimte en vrijheid om je werk vorm te geven.” Elina zelf heeft er in de tijd dat ze hier werkt diverse taken bij genomen. Zo maakt ze bijvoorbeeld ook de roosters voor de vrijwilligers.
Voor Elina is deze combinatie van educatief/creatief waarschijnlijk geen tussenstation. Ze vertelt dat ze, naar aanleiding van het werken bij GRID besloten heeft zich meer te verdiepen in de museumwereld en een passende opleiding te zoeken die aansluit bij haar wensen voor de toekomst. Zo zie je maar dat vrijwilligerswerk onverwacht kan inspireren om een nieuwe weg in te slaan
Tekst en foto: Jeanet Verveer