Het Odensehuis voor mensen met dementie
Het aantal mensen met een vorm van dementie zal gaan stijgen en dan is het fijn wanneer we met z’n allen, bijvoorbeeld als vrijwilliger, de mensen die dit overkomt begeleiden. Een plek als het Odensehuis is wat dat betreft goud waard.
Laagdrempelige inloop
Niets hoeft en (vrijwel) alles kan hier. Het is een laagdrempelig inloophuis want er zijn geen dossiers en je hebt geen diagnose of indicatie nodig. “We horen in de gedachtekamer wel hoe het met ze is” vertelt coördinator Helene. De gedachtekamer is een plek waar mensen met dementie hun gedachten en gevoelens kwijt kunnen. Na het praten krijgen de mensen een eenvoudige creatieve opdracht. Op andere momenten kunnen ze meedoen aan Boccia, er wordt gesjoeld, gezongen of gedanst, natuurlijk gegymd zoals je op het filmpje ziet en iemand komt een keer in de maand langs met klankschalen.
Blij naar huis
Helene: “Je hoeft helemaal niet zoveel te doen, het is fijn zo’n dag te kunnen bieden en de mensen blij te maken. We doen wat de deelnemers leuk vinden zodat ze het gevoel hebben dat het ook hun huis is. We zorgen ervoor dat de sfeer goed blijft, ook voor de vrijwilligers. Ik ga ook blij naar huis door wat deze mensen brengen. Ik vind het heel waardevol om iets te doen voor anderen, het verbindt en het is leerzaam.” Het Odensehuis heeft twee locaties. Deze plek aan de Donderslaan 160, is nog betrekkelijk nieuw. Op de locatie aan de Molukkenstraat 200 zijn ze tien jaar gelden begonnen.
Vrijwilligers gezocht
Op beide locaties zijn vrijwilligers actief en Helene zal heel blij zijn wanneer meer vrijwilligers zich aanmelden. “Sommige vrijwilligers zijn al wat ouder en dat maakt het kwetsbaar en op sommige dagen ben ik alleen met een vrijwilliger, dat is echt te weinig.” De drie vrijwilligers die er deze dinsdag zijn doen het al heel lang samen, dat kan je zien want ze zijn goed op elkaar ingespeeld.
tekst: Jeanet Verveer
film: Bart Nieuwold