Gezellig fietsen met vrouwen bij Jasmijn
Twee keer in het jaar organiseert vrouwencentrum Jasmijn een fietscursus, in het voor- en najaar. Vrijwilligers ondersteunen de cursisten tijdens het praktijk gedeelte van de cursus (dus tijdens het oefenen op de fiets). Je fietst dan samen met een of twee cursisten, eerst vlakbij op een plein en daarna in de omgeving.
Fietsen in het buitenland? Kan gevaarlijk zijn!
Patricia Wikkeling is al 30 jaar activiteiten coördinator bij Jasmijn. “Jasmijn bestaat al sinds 1987 en sinds 1989 geven we fietslessen. Daar was grote behoefte aan. Kinderen leren hier in Nederland als eerste om te fietsen, dat is heel gewoon bij ons. Nederland is immers een fietsland, maar vrouwen uit andere landen zijn fietsen niet gewend. In de meeste landen waar onze cursisten vandaan komen wordt niet gefietst, het is gewoon te gevaarlijk en er zijn geen fietspaden. Gelukkig nam het vrouwencentrum uit Tilburg het initiatief om dit op te zetten en hebben ze andere vrouwencentra benaderd om dit ook te doen, en dat leek ons wel wat.” Jasmijn kon gebruikmaken van een fietsboekje met verkeersregels dat in Tilburg ontwikkeld was.
Fietsboekjes met verkeersregels
“Intussen heeft de provincie Groningen ook een boekje ontwikkeld, in allerlei talen en met veel plaatjes, dus nu gebruiken we beide. Maar we hebben nog steeds behoefte aan begeleiders.” De cursisten krijgen een theoriemap met beide boekjes en een veiligheidshesje, daarna beginnen ze in het Molukkenplantsoen in de Indische buurt. “Daar mogen we het schoolplein van de school gebruiken, daar krijgen de cursisten de eerste vier lessen. Daarna gaan we de weg op. We hebben de beschikking over tien fietsen, dus de cursisten hoeven hier niet op een eigen fiets naartoe,” lacht Patricia.
Geen ongelukken
“Er zijn hier al honderden vrouwen geweest die nu kunnen fietsen en er zijn nauwelijks ongelukken gebeurt. Er is nog nooit iemand naar de dokter of ziekenhuis geweest. Cursisten moeten wel een formulier ondertekenen dat ze bij eventuele ongelukken hun eigen verzekering aan kunnen spreken. Maar dat is nog nooit aan de hand geweest. En na afloop krijgen ze een certificaat; er is geen examen want ze krijgen feedback gedurende de cursus. We zouden graag vijf fietsvrijwilligers in totaal willen hebben, maar meer mag natuurlijk ook. Een docente hebben we ook. We fietsen in groepjes van tien. De fietsvrijwilligers zijn heel divers, met een baan ernaast, gepensioneerd of studenten, alles is welkom. En het is heel gezellig met een groepje te gaan fietsen,” vertelt Patricia enthousiast. “En na de praktijkles is er elke keer de theorieles.”
Na afloop van de cursus wordt de tip gegeven een 2e hands fiets te kopen, soms kan dat via de gemeente. “Vroeger kregen we nog wel eens een fiets uit de buurt maar sinds de lockdown is dat veranderd, misschien door het gebruik van internet, zoals verkoopsites,” aarzelt Patricia dat te verklaren. “Overigens is Jasmijn heel laagdrempelig, ook al spreek je de taal nog niet goed.”
In de vacature voor fietsbegeleider vind je alle informatie.
tekst: Annette Doornbosch
beeld: Patricia Wikkeling, op de foto Wilma en Caroline, beide fietsbegeleider