Een Rommelmarkt die geen rommel verkoopt
Een beetje wijk of dorp heeft tegenwoordig een kringloopwinkel. Zo ook Haren, waar ze het al 40 jaar een Rommelmarkt noemen. Dat is tenminste de officiële naam: Rommelmarkt Haren. Maar als ik op een woensdagmiddag binnenkom, zie ik geen rommel. De winkel, die niet heel erg groot is, ziet er prachtig verzorgd uit met mooie vitrines en goede spullen. Er lopen flink wat mensen rond tussen de schappen en rekken met servies, sieraden, kleding, speelgoed, kunst, boeken, Cd’s en elektronica.
De winkel
Zo’n 35 vrijwilligers houden samen de winkel draaiende, 16 daarvan staan geregeld in de winkel. Ik spreek Roelie en Marianne. Ze zijn beiden al een paar jaar actief bij de Rommelmarkt. Roelie bedient de kassa, helpt de klanten en houdt de winkel netjes. Marianne doet ook winkeldiensten en zit in de kledingcommissie die de kleren uitzoekt en er prijskaartjes aanhangt. “Na selectie hebben we wel eens tien kratten kleding die geprijsd moet worden en dan vervolgens in de winkel komt te hangen. ”We zijn daar dan nog een hele ochtend mee bezig”, vertelt ze. De winkel is maandag en dinsdag gesloten want dan doen ze al het sorteer- en uitzoekwerk.
De leeftijd
Beiden zijn zestiger en daarmee horen ze tot de niet-zo-ouden, want Marianne vertelt dat het gros van de vrijwilligers 70+ is, maar er zijn ook enkele jongere medewerkers. “De gemiddelde leeftijd maakt ons wel kwetsbaar”, vult Roelie aan. “Opvallend is overigens wel dat we met elkaar alles telkens weer op orde hebben. Het is ook leuk en daardoor zijn we ook bereid flexibel te zijn als dat nodig is”, vertelt Marianne.
Commissies
Behalve de kledingcommissie zijn er commissies voor sieraden, speelgoed, kunst, boeken, servies enzovoort en dan zijn er nog de chauffeurs, de mensen die de elektronica controleren, waterkokers ontharden om maar wat te noemen, Cd’s controleren en speelgoed nakijken. Het klinkt allemaal heel degelijk en professioneel. Geen wonder dat de winkel er zo goed uitziet.
De bezoekers
Roelie geniet van het werk. “Het is echt erg leuk. Nadat ik mijn baan had opgezegd vanwege een burn-out wilde ik graag weer wat doen en ik had ook behoefte aan contact met meer mensen. Soms komen er mensen in de winkel die iets speciaals zoeken en dan gaan we samen zoeken. Een week geleden kwam een stel uit Australië binnen dat op zoek was naar echt Hollandse souvenirs. Ze zijn weggegaan met o.a. een puzzel met typisch Nederlandse afbeeldingen en nog zo wat van die spulletjes. Het werk hier in de Kringloopwinkel heeft me gestimuleerd om mijn eigen huis rigoureus op te ruimen en nu zie ik mijn eigen spulletjes soms voorbijkomen bij de kassa. Ook op deze manier steun ik goede doelen.”
De goede doelen
De Kringloopwinkel maakt winst na aftrek van alle kosten. Elk jaar beslissen de vrijwilligers met elkaar (na een voorstel van de selectiecommissie) waar dat bedrag naar toegaat. “Dat zijn veelal kleinschalige projecten in arme gebieden buiten Europa”, vertelt Marianne, “en het is heel variabel; we hebben geld gegeven voor de bouw van scholen, schoolboeken, waterputten, fietsambulances en de ontwikkeling van mensen met een beperking.” Deze Kringloop is dus ook een ideële organisatie, waar niemand betaald krijgt, maar iedereen wordt beloond.
Vrijwilligers voor de verschillende commissies zijn altijd welkom. Op dit moment zoeken ze vrijwilligers die winkeldiensten draaien en medewerkers die elektrische apparatuur controleren, maar ook voor andere klussen worden vrijwel altijd mensen gezocht. Informatie over vacatures is ook te vinden op de website van de Rommelmarkt.
tekst en beeld: Jeanet Verveer