Een gastvrij UMCG
Het UMCG lijkt wel een dorp, zo groot is het en zoveel mensen lopen er rond. Patiënten en familieleden komen er natuurlijk voor de zorg, maar een kop koffie en een luisterend oor kunnen ook heel belangrijk zijn. Ongeveer 400 vrijwilligers helpen op de poliklinieken, verpleegafdelingen en de centrale hal mee om het UMCG een gastvrije uitstraling te geven.
Koffie en aandacht
Joke is drie jaar geleden als gastvrouw begonnen bij KNO (Keel-,Neus en Oorheelkunde). Inmiddels werkt ze ruim een jaar ook nog een tweede dagdeel op de Spoedafdeling. “Soms moeten mensen lang wachten op de uitslagen van onderzoeken, dan zijn wij er om een praatje te maken en aandacht te geven Patiënten mogen wij vaak geen koffie geven, maar hun begeleiders wel. Het komt ook voor dat de patiënt die dag nog niets gegeten heeft, we kunnen dan een boterham voor hem of haar maken. De verpleegkundigen en de zorgassistenten hebben het soms erg druk en vinden het fijn dat er door de inzet van vrijwilligers aandcht voor de patiënten is.” Ze vertelt dat de spoedafdeling nog niet zolang over gastvrouwen en -heren beschikt. “Soms moet de verpleging er nog aan wennen dat ze ons kunnen vragen om even een boterham te smeren.”
Werk van betekenis
Als het rustig is op de afdeling loopt ze een rondje door het ziekenhuis en daar spreken mensen haar soms ook aan, om naar de weg te vragen. Joke zegt meermalen dat ze het leuk vindt om hier te werken. “Het werk geeft voldoening, want je kunt hier van betekenis zijn” zegt ze. Voor Joke is vrijwilligerswerk vanzelfsprekend. “Ik heb mijn hele leven vrijwilligerswerk gedaan; ik ben jeugdouderling voor de kerk geweest, heb in de kantine van de sportvereniging gestaan, naaide mondkapjes in coronatijd en ik reed vroeger op zaterdag voor de schaatsvereniging.” Joke is inmiddels met pensioen en vindt het fijn zo bezig te zijn.
Mannen zorgen voor het gastenvervoer
Ze werken in principe met zijn tweeën. “Het is altijd gezellig, er ontstaan soms zelfs echte vriendschappen tussen vrijwilligers. De meesten zijn gepensioneerd, hoewel er ook mensen zijn die hiernaast betaald werk doen. Nee, mannen zijn er niet veel; de man vrouw verhouding zal ongeveer 20 -80 zijn.” Ze lacht: “Mannen zorgen vooral voor het gastenvervoer met de elektrische autootjes om minder mobiele patiënten te brengen waar ze moeten zijn.”
Alles draait om de bezoekers
Het UMCG is altijd opzoek naar gastvrouwen/heren voor de diverse afdelingen. Als ik Joke vraag wat er voor nodig is om dit werk te doen moet ze even nadenken en dan zegt ze: “Als je hier werkt is het belangrijk dat je interesse in en aandacht hebt voor mensen en dat je bij wijze van spreken met een lach op je gezicht rondloopt”. Het woord ‘dienstbaarheid’ gebruikt ze ook. Alles draait hier om de patiënt en z’n familie.
Een gerbera
Het ziekenhuis is blij met al die vrijwilligers en laat die waardering ook merken. Joke: “Elk jaar wordt een feest voor alle vrijwilligers georganiseerd en daarnaast is er per afdeling ook nog een uitje dat we zelf mogen bedenken.” Ze moet lachen als ze vertelt dat toen ze vorig jaar op de dag van de vrijwilliger, gerbera’s aan bezoekers en werkenden gaven, vaak te horen kreeg ‘maar wij moeten jullie bedanken!’
Het UMCG is op zoek naar:
medewerker van het Familiecentrum Intensive Care
medewerkers voor de verpleegafdeling
gastvrouwen of heren op de polikliniek ,
gastheer of -vrouw bij verblijfsruimte de Stee,
medewerker informatie Centrum Oncologie,
medewerker op de verpleegafdeling Kindergeneeskunde
gastheer bij het Universitair Centrum Psychiatrie
Ook bij Beatrixoord zijn vrijwilligers welkom
Tekst en beeld: Jeanet Verveer