Een carrièreswitch op je 59-ste
Bij Brouwerij De Prael aan het Boterdiep krijg je een een bijzondere menukaart. Bij elk gerecht staat welk bier er lekker bij smaakt en al die verschillende bieren komen uit de eigen brouwerij. De Prael is een sociale onderneming opgericht in Amsterdam die niet alleen over bier gaat. Zoals ze zelf zeggen ‘wij werken met bier en met mensen en dat is een gouden combinatie’. Elke duizend liter gebrouwen bier betekent een arbeidsplaats erbij.
Bij De Prael werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In Groningen komen mensen via Werkpro bij De Prael terecht. We spreken Hans Dijksman (59). Hoewel hij nog maar een paar maanden bij De Prael werkt zegt hij nu al dat hij heel blij wordt van zijn werk als kok. Daar ging wel het een en ander aan vooraf.
Culinaire vakschool
“Ik heb van m’n 18e tot m’n 51ste een goede baan gehad bij een drukkerij. Toen de grafische bedrijfstak helemaal instortte werd ik ontslagen en had ik meteen al door dat het heel moeilijk zou worden om een nieuwe baan te vinden. Ik heb een jaar gerouwd en in die tijd ging het niet goed met me. Ik ben uiteindelijk vrijwilligerswerk gaan doen, eerst bij de Novo en daarna nog een tijdje bij Mamamini. In de tussentijd had ik al eens geprobeerd om op de Culinaire Vakschool te komen maar de sociale dienst lag dwars, waar ik erg boos over ben geweest. Later kreeg ik toch toestemming en kon ik direct beginnen. Na tien weken school en tien weken stage haalde ik mijn diploma basis kok op het MBO niveau 2. Dat was vorig jaar september.”
Stage
“Ik heb voor de opleiding stage gelopen bij De Weeva. Dat was heel hard werken, zeg maar productiewerk en daar ging ik wel een beetje aan onderdoor. Het cultuurverschil met mijn oude werk heeft me toen ook opgebroken. Dus dat ging helemaal mis. Na een gesprek op de school heeft een leraar mij bij De Prael naar binnen geloodst en nu ben ik hier sinds april.”
Koken bij De Prael
“Bij De Prael kwam mijn lol in het koken weer helemaal terug. De kaart is niet zo groot, er zijn minder tafels en er is minder druk. Ik ben begonnen als vrijwilliger en na een tijdje heb ik er een participatiebaan van kunnen maken. Als er een bon(een bestelling) binnenkomt, vraagt de chef wie wat gaat doen. De ene keer maak je een nagerecht en de andere keer maak je het hoofdgerecht. Vanavond hebben we een volle tent met veertig personen en dat vraagt een goede voorbereiding. We beginnen met het hak- en snijwerk, de mise-en-place, zodat we vanavond alleen de gerechten nog hoeven af te werken en samen te stellen.”
Bedrijf in ontwikkeling
“Het mooiste van De Prael vind ik dat het een bedrijf in ontwikkeling is. Het bier komt nu nog uit Amsterdam maar ze zijn al bezig hier achter de installatie op de bouwen zodat we misschien vanaf september zelf ook kunnen gaan brouwen. Mensen die hier aan de slag willen moeten het wel eens zijn met het idee dat je elkaar een kans moet geven.
Als mijn participatiebaan is afgelopen is de kans groot dat ik hier als vrijwilliger blijf.”
https://www.depraelgroningen.nl/
Tekst en foto: Jeanet Verveer