De workshop ‘Goed gesprek over eenzaamheid’

’De workshop ‘Goed gesprek over eenzaamheid’ die via Ontwikkellink wordt gegeven is bedoeld voor vrijwilligers die in aanraking komen met mensen waarvan ze het vermoeden hebben dat ze eenzaam zijn. Hoe benader je deze mensen, wat kan je voor ze doen? De workshop is ontwikkeld door eensamen, een initiatief vanuit Humanitas waarin verschillende organisaties hun krachten bundelen om eenzaamheid aan te pakken. De workshop werd gegeven door twee dames, Saskia en Sietske, die ruime ervaring hebben in verschillende projecten.

Terugtrekken

Want wat zeg je tegen iemand waarvan je vermoed dat hij/zij eenzaam is? “Ga toch lekker naar buiten’ of ‘ga eens wat leuke dingen doen!’ zijn goedbedoelde adviezen  maar niet altijd handig. Sietske en Saskia leggen uit dat iemand die zich eenzaam voelt juist de neiging heeft zich terug te trekken, en dan is ‘leuke dingen gaan doen’ niet aan de orde. Overigens is eenzaamheid niet leeftijdgebonden, dat hebben we wel gemerkt tijdens de lockdown.

Geduld en respect

Te snel denken we in oplossingen, in plaats van eerst uit te zoeken wat er speelt en wat iemand misschien kan helpen om gevoelens van eenzaamheid te verminderen. Dat kost tijd en gaat soms via een omweg. Het kan helpen iemand eerst praktische ondersteuning te geven door bijvoorbeeld te helpen het huis en de financiën op orde te brengen. Dat schept ruimte voor iets anders. Verder is een rustige open basishouden van belang. Steekwoorden zijn: aandacht, geduld, respect. Maar nog belangrijker is nieuwsgierigheid. Wat is iemands verhaal? Waarom voelt iemand zich eenzaam? En wat zou iemand zélf graag anders zien?

Vertrouwensband

Sietske en Saskia leggen uit dat voor sommigen van ons best een beetje eng kan zijn om het onderwerp ‘eenzaamheid’ ter sprake te brengen,. “Maar” zegt Sietske: “Door het met elkaar over een moeilijk onderwerp te hebben vermindert de zwaarte ervan voor beide partijen. Je mag laten zien dat het verdriet van de ander je raakt en je hoeft het voor de ander ook niet op te lossen.” Saskia: ”Samen proberen jullie uit te vinden welke vonkjes jullie kunnen opporren. Je haalt daarmee de spanning er wat af en je creëert een vertrouwensband. En wees je er als vrijwilliger, of als gewone buurvrouw of buurman ook van bewust dat het niet altijd zal gaan zoals je hoopt èn dat dat dan niet jouw ‘schuld’ is.”

Praktisch en met diepgang

Dat zijn wijze woorden van iemand die weet waar ze over praat. De workshop biedt niet alleen handvatten (en handige websites en literatuur) waarmee je praktisch aan de slag kan, maar laat ook diepgang zien vanwege de empathie voor de mensen waar het hier om gaat.

 

Tekst en foto: Magda Bootsma