De toewijding/de zuiverheid
Als ik binnenkom aan het Tuinpad aan de Bessemoerstraat in Groningen, is het een drukte van jewelste. De Arabische lessen zijn net afgelopen en de kinderen lopen naar buiten, soms samen met hun ouders. Een jongen spreekt mij aan. Hij blijkt de zoon te zijn van Rachida, de dame die ik dadelijk ga interviewen. Al snel zie ik ook Rachida. Ze heeft het druk, maar gelukkig is er wel tijd om even te zitten voor het interview.
Alles weer gestart
Rachida ben Rakaya is geboren in Tunesië en woont nu alweer 17 jaar in Nederland. In Tunesië was ze naaister van beroep. In Nederland heeft ze eerst gewerkt als schoonmaakster, maar dat kon ze fysiek niet meer aan. Nu geeft ze alweer enige tijd Arabische les aan zowel kinderen als vrouwen aan de Al Ikhlaas school. Vanwege corona heeft het lesgeven een tijdje stil gelegen, maar sinds september dit jaar is alles gelukkig weer begonnen.
Iets doen voor een ander
Rachida houdt erg van het vrijwilligerswerk. Ze vindt het fijn om iets te doen zonder daar meteen wat voor terug te krijgen. Ook is het voor Rachida belangrijk om zo een bijdrage te leveren aan haar cultuur. Ze geeft zo’n 15 tot 20 uur per week Arabische les. Bij de kinderen die ze lesgeeft wordt soms thuis Arabisch gesproken, maar vaak ook niet. Ze leren zo wel Arabisch te spreken met hun andere familieleden van buiten het gezin. Rachida: ‘’De kinderen leren het officiële Arabisch, zonder accent. In het Arabisch heb je namelijk te maken met verschillende dialecten. Zo is het Arabisch van Marokko bijvoorbeeld weer anders dan het Tunesische Arabisch.’’
Respect en gelijkwaardigheid
Elke zaterdag komt ze samen met de vrouwen die ze lesgeeft. Ook drinken ze samen koffie om zo met elkaar in gesprek te gaan. Het gaat hierbij vaak om bekeerde moslima’s. ‘’Respect en gelijkwaardigheid zijn de belangrijkste doelen. Voor de vrouwen is het vaak een lang gekoesterde droom om de koran te kunnen lezen.’’ De kinderen blijken in de praktijk vaak sneller te leren dan de vrouwen. Wel vinden ze het spreken vaak het lastigste aspect van de taal.
Nieuwe ruimte
Momenteel zijn ze dringend op zoek naar een nieuwe ruimte om les te geven. De huidige locatie aan het Tuinpad is namelijk te klein en ze kunnen er hun materiaal niet achter laten. Het is belangrijk dat de nieuwe ruimte kosteloos te huren is.
De toewijding
Aan het eind van het interview weet de zoon van Rachida mij nog te vertellen dat ‘Al Ikhlaas’ de toewijding/de zuiverheid betekent. Een bijzondere naam voor een bijzondere school. Hopelijk vinden ze snel een nieuwe ruimte.
Tekst: Marieke Bergsma