De Rijdende Popschool
De Rijdende Popschool komt in de wijk, het dorp of de school langs met instrumenten, techniek, geluidsboxen en veel enthousiasme. Laat de kinderen maar muziek bedenken, uitproberen en spelen. Niet erg als je nog nooit een instrument hebt aangeraakt. Niels Steenstra, initiator en directeur van de popschool: “De kinderen spelen covers, de hits die je nu op de radio kan horen. Wij zorgen ervoor dat ze binnen een les al een liedje kunnen laten horen. Het zou mooi zijn wanneer ze zover komen dat ze zelf liedjes gaan schrijven.”
Diverse vrijwilligers
In de vacature van de Rijdende Popschool op link050 staat dat het handig is als je muziek leuk vindt, nog handiger als je een instrument bespeelt en tegelijk iets af weet van geluidstechniek en het zou helemaal geweldig zijn wanneer je dan ook nog auto’s kunt repareren èn een rijbewijs hebt !
Werk voor de Rijdende Popschool is dus heel divers. Niels wil wel uitleggen hoe het zit met vrijwilligerswerk voor de Popschool: “We zitten in de culturele sector en zijn dus armlastig, maar hebben wel een vrolijke inslag. Als iemand onze website leest en enthousiast is kan hij of zij gewoon komen en dan gaan we samen kijken wat hij leuk vind en wat hier nog te doen is. Je moet natuurlijk wel iets met muziek hebben.”
Hoe is de Rijdende Popschool ooit begonnen?
Niels is zelf begonnen als vrijwilliger in Garmerwolde waar hij woonde. Ze wilden iets doen met muziek voor kinderen en kozen ervoor de kinderen popmuziek te laten maken: in bandjes. De kinderen werden begeleid door een bandcoach. Na 12 lessen werd een presentatie voor het dorp gegeven door drie bandjes waar iedereen heel enthousiast over was. De bands lieten drie of vier liedjes horen, dat terwijl een aantal van de kinderen van te voren nog nooit muziek gemaakt had. Er werden daarna popscholen in Slochteren en ’t Zand opgericht. Het werkgebied van de Rijdende Popschool is tegenwoordig de hele provincie. Niels: “We komen op plekken waar niet zoveel muziekonderwijs wordt gegeven.”
Goed luisteren
Niels die vroeger coördinator van de muziekopleiding van het ROC Noorderpoort was vertelt dat popmuziek vooral over luisteren gaat. Niels: “Klink dit of klinkt dit niet. Dat is een heel verschil met klassieke muziek, waar je noten moet leren lezen en veel moet oefenen om een instrument te leren spelen. In een popband spelen is een sociale bezigheid, het moet je hobby zijn, je moet er plezier aan beleven. Zo ben ik zelf ook begonnen. Maakt niet uit of een kind nog nooit een gitaar in handen heeft gehad. Je begint met één snaar en dan speel je al gitaar. De volgende keer speel je twee snaren en de keer daarna begin je misschien met akkoorden. Iedereen kan zich in zijn eigen tempo ontwikkelen, er zit geen dwang op.”
“Eigenlijk zijn we actief op het raakvalk van cultureel en sociaal werk, want die twee kunnen elkaar versterken. Muziek verbindt, je kunt je erin uiten, het verbreedt je wereld tot voorbij het voetbal of je mobiel.”
Ben je bezig met muziek en lijkt het je leuk iets te doen voor de Rijdende Popschool kijk dan hier voor de site
tekst: Jeanet Verveer