De Reddingsbrigade is actief
Ligt er 30 centimeter water in uw straat omdat de dijk bij Delfzijl is doorgebroken, (want de zeespiegel stijgt) grote kans dat u met een boot van de Groninger Reddingsbrigade uit uw huis wordt gehaald. Een belangrijke vereniging dus. Kinderen halen er hun ABC diploma en kunnen daarna nog meer diploma’s halen: zwemmend redden, lifesaver, lifeguard, senior lifeguard, in die volgorde. Dat zijn pittige opleidingen. Het waren onder andere mensen van diverse Reddingsbrigades die vorig jaar tijdens de overstroming in Limburg actief waren
Drie of vier avonden
Ik spreek Gerben, voorzitter van de vereniging, zelf senior lifeguard die ook zwemles geeft. Hij is drie of vier avonden per week bezig voor de Reddingsbrigade. Daarnaast heeft hij een baan van 28 uur. “Ik zeg altijd dat ik niet meer uren kan werken want dan moet ik mijn vrijwilligerswerk inperken”. Hij moet erom lachen maar zegt: “Ik doe dit vrijwilligerswerk met veel passie en energie, het is leuk om te doen”. Met hem heeft de vereniging 66 actieve vrijwilligers.
Preventie
“Onze corebusiness is zwemles geven, dus preventie. We zijn aanwezig bij buitenevenementen als zwemwedstrijden en roeiwedstrijden. We waren bijvoorbeeld bij het laatste grachtenconcert van Vindicat. We bewaken daarnaast ’t Strandheem bij Opende en we zijn ook te vinden bij evenementen op het Paterswoldse meer. Veel van onze vrijwilligers werken in de zomer als strandwacht langs de Nederlandse kust.
Een of twee avonden
Het gaat goed met de vereniging vertelt hij. Maar als je doorvraagt komen er wel een paar punten van zorg naar boven. “Corona was een lastige tijd voor ons want we zagen elkaar nauwelijks en het zwembad was dicht. We zijn de laatste maanden bezig geweest om het contact met de leden te herstellen en dat is goed gelukt. We merken wel dat waar mensen vroeger drie of vier avonden in touw waren voor de Reddingsbrigade ze het nu bij één of twee avonden willen laten. Door corona kwamen ze tot rust en die rust willen de mensen een beetje vasthouden. Dus het is voor ons soms moeilijk om mensen te vinden en te motiveren om meer te doen voor de club. Juist terwijl er nu allemaal evenementen worden ingehaald.”
Bestuur 2.0
“Wij als bestuur zijn aan het kijken of we de ouders van de jeugd kunnen enthousiasmeren om iets te gaan doen voor de jeugdafdeling. Wil je nieuwe vrijwilligers werven dan moet je de mensen persoonlijk benaderen, dat werkt het beste, maar is ook tijdrovend. Daarnaast willen we een aantal commissies wat meer autonomie geven, zelfsturend maken zeg maar. Dan kunnen wij als bestuur iets meer achterover leunen. Dat wordt een bestuur 2.0.”
We doen het samen
“Ik zie wel een verschuiving in de maatschappij. Mensen denken van ik betaal mijn contributie dus dan is alles geregeld, maar zo werkt dat niet. We zijn een vereniging en je moet dit samen doen. Als we merken dat er niet genoeg handen zijn om iets te doen dan moeten we met sommige bezigheden stoppen.”
Nieuwe regels
“De nieuwe regels zorgen voor de nodige administratieve rompslomp, maar bij ons was de basis al redelijk op orde. Er veranderen wel dingen. Vroeger als iemand een nieuw werkpak moest hebben van 2500 euro besprak je dat even met elkaar in het zwembad en dan was het OK. Want zo’n pak is nu eenmaal noodzakelijk. Nu moet je er een bestuursvergadering voor beleggen en we vergaderen maar twee keer per maand. Het gaat om het gevoel dat je erbij krijgt. Omdat ik juridisch onderlegt ben komen we er vaak wel uit, maar ik snap dat andere bestuursleden er wat zenuwachtig van kunnen worden. Ook de landelijke bond ondersteunt de regionale reddingsbrigades met dit soort dingen. Dat geeft ons een stevige basis.”
Tekst: Jeanet Verveer
Foto: Gerben Bulthuis