De helden van GVAV Rapiditas
Dirk (69) loopt op het voetbalveld rond om rommel op te rapen. “Gisteren was hier de landelijke sportdag van de ALO, zo’n 1000 man, dan wil er wel eens wat blijven liggen”. We zijn bij GVAV Rapiditas in het Kardingegebied. Dirk voetbalt bij GVAV sinds zijn 17e ( tegenwoordig doet hij aan ‘walking footbal’ ) en is al sinds 1984 vrijwilliger bij zijn voetbalclub. Hij is scheidsrechter, begeleider van de wedstrijden (dan ren je langs het veld mee om op buitenspel te controleren), geeft zaterdag uitslagen door en omdat hij elektricien is heeft hij ook wel eens de elektrische installatie over de kop gehaald. Rommel opruimen doet hij dus ook al, maar hij klinkt een beetje als de manager van alles. Hij is bijna elke dag op het terrein te vinden.
De kantine
Ellen is er ook bijna elke dag. Zij doet de kantine en dat betekent koffiezetten, de kas tellen, bestellingen doen, broodjes smeren en soep maken voor de jongens op zondag. Soms zijn er zaterdag wel 30 wedstrijden, dan komen er in de loop van de dag zo’n 500 mensen voorbij. Doordeweeks is ze er vanaf vier uur, tijdens de trainingen en vaak is ze er zaterdag en zondag ook te vinden tijdens de wedstrijden.
Het is haar zoon die op z’n vijfde bij GVAV ging voetballen die haar erbij heeft gehaald. “Ik woon in Beyum en dan is GVAV lekker dichtbij. Ik hielp een keer mee op een woensdag omdat ze tekort aan mensen hadden en ja toen was ik verkocht. ’s Avonds is het vaak erg gezellig, ik heb hier een paar goede vriendinnen gekregen. Het is echt heel dankbaar werk. Soms komen ze een bos bloemen brengen en ik kreeg een keer een cadeau met Sinterklaas”. Dirk valt haar bij, “We doen hier heel veel, maar we krijgen er ook veel waardering voor, ze zijn altijd heel blij met wat we doen. Vorig jaar heb ik het hele jaar het vierde gefloten en daar kreeg ik toen een heel aardige attentie voor.” GVAV zorgt goed voor z’n vrijwilligers vertellen ze: “Elk jaar is er een barbecue, dan is alles gratis voor de vrijwilligers en staan de voetballers achter de bar.”
Het belang van vrijwilligers
Ze vertellen ook dat het lastig is om nieuwe vrijwilligers te krijgen en dat mensen vaak weer vertrekken omdat hun zoon of dochter bijvoorbeeld voor een andere club is gaan voetballen. Al luisterend naar hun verhaal wordt duidelijk dat er heel wat bij komt kijken om een voetbalclub draaiende te houden en vooral hoe belangrijk de vrijwilligers daarvoor zijn. Dirk: “Dan komen ze hier op zaterdag voor een wedstrijd en moeten de doelen nog neergezet worden of dan blijkt ineens dat beide partijen dezelfde kleur shirtjes aan hebben en waar de ballen zijn weten de begeleiders vaak ook niet.” Dirk is vaak degene die mensen op weg helpt. ”Ik heb ze nu zover dat ze de doelen zelf op de plaats kunnen zetten en gelukkig heeft de vereniging allerlei shirtjes in alle maten en kleuren aangeschaft dus is dat probleem ook opgelost”.
tekst: Jeanet Verveer