De eerste Basisbanen
We hebben het er op deze plek al eerder over gehad: de Basisbaan. Gisteren, 24 juni, presenteerde wethouder Werk&participatie Carine Bloemhoff het project. De eerste negen basisbanen zijn een feit en het is de bedoeling dat er eind dit jaar 40 tot 50 basisbanen zijn, verdeeld over de verschillende wijken. Basisbanen zijn bedoeld voor mensen voor wie een reguliere baan niet haalbaar is. Het besef begint te dagen dat iedereen recht op werk heeft, dat werk goed voor het welbevinden en dus goed voor de maatschappij is. Vandaar dit experiment dat vier jaar zal duren.
Voor vrijwilligers?
Waarom schrijven we hierover op een plek waar we het vooral over vrijwilligers hebben? Van de mensen die nu een basisbaan hebben gekregen hadden de meesten een participatiebaan. maar het is niet zo dat een participatiebaan omgezet gaat worden in een basisbaan. De wethouder zei nadrukkelijk dat het niet de bedoeling is vrijwilligersbanen te gaan vervangen. De basisbaan wordt namelijk ingevuld met werk dat nog niet gedaan wordt. Mensen met een basisbaan gaan 32 uur werken voor buurthuizen, scholen, sportparken, ze doen klusjes in de buurt, halen/brengen spullen, rapen zwerfvuil op enz. Allemaal zaken die de leefbaarheid in de wijken ten goede zal komen. Mensen zullen zoveel mogelijk in hun eigen wijk ingezet worden.
Minimumloon
De basisbaners krijgen minimum loon, want het is wel de bedoeling dat ze er financieel op vooruitgaan. Dat kan best gecompliceerd zijn omdat het Nederlandse stelsel, vanwege de toeslagen, vrij ingewikkeld is. De wethouder beloofde dat per geval gekeken wordt hoe dit op te lossen. Er wordt dus maatwerk geleverd. Het werk moet passen bij de persoon die het gaat doen en per wijk moet gekeken worden welk werk er nodig gedaan moet worden. Dat kan per wijk verschillen.
‘Een uitkering schiet je niks mee op’
Bij de persconferentie waren ook Hans en Abdel aanwezig. Hans heeft een basisbaan bij Sportpark Het Noorden waar verschillende voetbalclubs trainen. Hij maakt schoon, ruimt zwerfafval op en legt dingen klaar voor trainingen. Hans over zijn werk : “Je wordt actiever, je komt onder de mensen, je voelt je nuttiger. Die uitkering was leuk, hartstikke aardig, maar je schiet er niks mee op.” Abdel werkt in de Korrewegwijk bij het Groenhuis en de Gereedschapskist. Met de bakfiets haalt hij spullen voor de kringloop op bij de mensen, maakt een praatje met alleenstaande ouderen en doet de speeltuin open en dicht. Hij is heel blij met zijn basisbaan: “Het geeft me een heel mooi gevoel.”
Begeleiding
De mensen met een basisbaan worden begeleid door de gemeente en organisaties in de wijk, dit zijn Saaksumborg, Wijkbedrijf Selwerd, Wijkdeal de Wijert en WerkPro. Het experiment wordt geëvalueerd en begeleid door de Hanzehogeschool, samen met Start Foundation, de Cliëntenraad en de Vakbond.
tekst en foto: Jeanet Verveer