Blij met Slachtofferhulp

Ze gaat naar rechtszittingen, geeft emotionele ondersteuning, weet iets af van verzekeringen, zelfs van belastingen en heeft heel veel verschillende trainingen en cursussen gevolgd. Jennifer is vrijwilliger bij Slachtofferhulp en ze zegt dat ze het fantastisch werk vindt. Mensen die een misdrijf, verkeersongeval of calamiteit hebben meegemaakt, kunnen bij de vrijwilligers van Slachtofferhulp terecht wanneer ze praktische en/of emotionele ondersteuning nodig hebben.

Vinger aan de pols

“We staan de mensen bij door met name vier zaken in de gaten te houden: hoe staan ze er lichamelijk en geestelijk voor? hoe is het contact met bijvoorbeeld het ziekenhuis, de politie of verzekering? en als vierde kijken we naar het netwerk: kunnen ze bij iemand terecht als ze in nood zitten.” Soms zijn één of twee telefoontjes genoeg en soms duurt de afhandeling van de zaak veel langer. Al die tijd houdt Slachtofferhulp de vinger aan de pols. Jennifer helpt bij het invullen van formulieren en zo nodig gaat ze mee naar een rechtszitting.

Ervaringsdeskundige

Jennifer heeft zelf ervaring als slachtoffer en vertelt dat ze toen alles zelf moest oplossen. Omdat het in het buitenland was (Hongkong) speelde ook het cultuurverschil mee waardoor de hulpverlening niet altijd matchte. Na twintig jaar in het buitenland te hebben gewoond was Nederland qua hulpverlening wel een openbaring voor haar. “Ik zat op facebook en kwam slachtofferhulp tegen, dat kende ik niet en ik dacht ‘goh wat leuk’. Voor ik het eigenlijk wist had ik het knopje ‘meer informatie’ ingedrukt.” Zo is ze vrijwilliger geworden bij het team Algemene Dienstverlening. (Er is ook een team Juridische Dienstverlening).

Heftige dingen

Wat doet het met je om al die verdrietige verhalen te horen? vraag ik me af. Jennifer heeft daar haar houding wel in gevonden: “Het is niet mijn pijn en het is ook niet mijn taak om de waarheid boven tafel te krijgen, daardoor kan ik er heel goed mee omgaan. Ik voel empathie en compassie en oordeel niet. Ik ben er alleen om iets op te lossen of aan te reiken. Mensen vinden het vooral heel fijn dat ze hun hart kunnen luchten. Als me toch iets bijblijft ga ik naar mijn teamleider van ‘Joh we moeten even praten’. Verder hebben we intervisie en hele leuke collega’s, de werksfeer bij Slachtofferhulp is fantastisch. ”

Veel cursussen

Als vrijwilliger krijg je eerst een gedegen opleiding. Er is een basiscursus, gevolgd door een aantal modules. Gespreksvoering met jongeren, ouders en groepen is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Min of meer bij toeval kwam Jennifer erachter dat Ontwikkellink van link050 cursussen aanbiedt voor vrijwilligers. Ze is er inmiddels erg enthousiast over en heeft veel trainingen gevolgd, met name trainingen die waren gericht op persoonlijke groei. “Het is in dit werk belangrijk dat je de balans voor jezelf goed houdt. Je moet lekker in je vel zitten en daar helpen deze cursussen bij. Ik heb het ook op mijn werk gezegd: laten we er gebruik van maken.” Ze heeft veel ideeën voor cursussen die ze nog graag bij Ontwikkellink zou zien: Positieve psychologie noemt ze en ze zou ook graag meer af willen weten van de Sociale Kaart van Groningen. Ook een cursus zelfmoordpreventie bij met name jongeren vindt ze erg belangrijk. Ontwikkellink is altijd blij wanneer vrijwilligers met suggesties komen; dus wie weet…  Houd de website van Ontwikkellink in de gaten.

Slachtofferhulp Groningen is op zoek naar vrijwilligers kijk hier voor het actuele overzicht.

Tekst Jeanet Verveer
Foto : Jennifer Bauch

januari 2022