Ambassadeur worden?

Je zou het zo niet zeggen als je het eenvoudige optrekje van dit museum in Eelde nadert, maar in dit gebouw is de grootste klompencollectie van de wereld te bewonderen. Eenmaal binnen wordt je verrast door de duizenden klompen die er tentoongesteld staan.

Internationaal karakter
Nederland mag dan bekend staan klompenland, maar in veel andere landen heeft de klomp een langere traditie. Eén van die landen is Frankrijk, waar jaarlijks bijna 40 miljoen klompen werden gemaakt. Het is het museum in Eelde in 2009 gelukt een grote collectie uit Frankrijk aan te kopen. Met daarnaast klompen uit Spanje en zelfs uit diverse Aziatische landen, heeft het Museum in Eelde een belangrijk internationaal karakter gekregen.

Bertus van den Hof
Het Klompenmuseum draait volledig op het werk van vrijwilligers. Eén van de langstzittende medewerkers is Bertus van den Hof. Bertus heeft zich zijn leven lang al als vrijwilliger nuttig gemaakt en vanaf 1998 is hij volop betrokken bij het werk van dit museum. Bertus houdt zich vooral bezig met de PR. Hij heeft wereldwijd contacten en alle nog in Nederland actieve klompenmakers kent hij persoonlijk. Bertus doet dit werk nog steeds met heel veel plezier en toewijding. “Overal waar ik het museum in beeld kan brengen, daar ga ik op af. Ik krijg daar energie van.”

Gastvrouw/gastheer
Naast Bertus zijn er op dit moment nog zo’n 55 andere vrijwilligers, maar het museum heeft meer mensen nodig, zoals bijvoorbeeld gastvrouwen en gastheren. Zij verwelkomen de bezoekers, die uit alle landen van de wereld komen. Ze zorgen voor koffie en thee en wanneer de bezoekers iets willen kopen in het winkeltje kunnen ze bij hen afrekenen.

Rondleider
Andere vrijwilligers verzorgen de rondleiding. Zij vertellen de verhalen die bij de verschillende klompen horen en zij brengen de bezoekers in de expositieruimte en de werkplaats, waar diverse instrumenten tentoongesteld staan die gebruikt werden bij het vervaardigen van klompen. Eén van de belangrijkste eigenschappen die van de vrijwilligers gevraagd wordt is gastvrijheid en gelet op de reacties in het gastenboek is het museum daar volledig in geslaagd.

Verhalen
De meeste klompen hebben een eigen verhaal. Ergens in het museum staan de Marker bruidsklompen. Als een jongeman zijn meisje wilde vragen om met hem te trouwen dan gaf hij haar bij zijn vertrek uit de haven op maandagmorgen de door hem zelf gemaakte klompen. Wanneer zij hem vrijdagavond bij thuiskomst opwachtte en de klompen droeg, dan wist hij dat ze zijn bruid wilde worden. Uiteraard ontbreekt de smokkelklomp niet in het museum: de klomp waar aan de onderkant de hak en de zool waren verwisseld om zo de douane om de tuin te leiden.

Enthousiasme
Bertus verbaast zich er elke keer weer over dat de bezoekers zo enthousiast het museum uitkomen. Veel mensen lijkt een bezoekje aan een Klompenmuseum niet direct een erg boeiende dagbesteding, maar dat pakt vaak anders uit, want in dit Museum komen de klompen tot leven. “Mensen verwachten een verzameling gele klompen, maar als ze eenmaal binnen zijn, verandert dat beeld volkomen. Juist het internationale karakter verrast de bezoeker. De meesten gaan als onze beste ambassadeurs weer de deur uit.”

Ook ambassadeur worden voor het Klompenmuseum? Bekijk hier de vacatures voor rondleiders en gastvrouw/gastheer.

tekst en beeld: Jan de Koning