Veel gestelde vragen organisaties
Vrijwilligerswerk is werk dat je onbetaald en onverplicht doet, voor anderen of voor de samenleving. Als je als organisatie met vrijwilligers wil werken mag geen winstoogmerk hebben (geen vennootschapsbelasting betalen). Het werk kost de arbeidsmarkt geen banen en komt niet in de plaats van een betaalde baan. Het zijn verenigingen, stichtingen of bewonersinitiatieven. Wil je meer informatie hierover lezen kijk dan op de website van de belastingdienst.
Link050 wordt gesubsidieerd door de gemeente Groningen. Hierdoor kunnen wij onze diensten en vacaturebank gratis aanbieden.
Als organisatie kan je de vrijwilligers een vergoeding betalen. De organisatie is niet verplicht dit te doen en het is vaak afhankelijk van hun financiële mogelijkheden. Aan het betalen van vrijwilligersvergoedingen zijn maximum bedragen vastgesteld. Lees meer.
Jouw organisatie en je vrijwilligers zijn automatisch verzekerd via de collectieve vrijwilligersverzekering van de gemeente Groningen.
Meer informatie hierover kan je vinden op de website van de gemeente Groningen.
De gemeente Groningen heeft zijn vrijwilligersverzekering afgesloten bij Centraal Beheer. Meer informatie hierover vind je op de website van Centraal Beheer.
De medewerkers van link050 willen je graag helpen bij het gebruiken van de vacaturebank, bijvoorbeeld om een account aan te maken of een vacature te plaatsen. Neem gerust contact met ons op.
Link050 verstrekt geen subsidies. Wij hebben wel een medewerker die samen met jouw organisatie kan kijken bij welke fondsen -of subsidieverstrekkers je een verzoek zou kunnen indienen. Link050 beheert wel het Fonds Goed Idee namens de gemeente Groningen. Dit is een fonds gericht op kinderen en jongeren die opgroeien met een krappe beurs. Lees meer.
We kunnen de vacature plaatsen in onze maandelijkse top 10, tonen in onze etalage of opnemen in onze advertenties in de (digitale) krant de ‘Groninger Gezinsbode’.
Wil je hier meer informatie over hebben, neem dan gerust contact met ons op.
Met een vacature wil je graag vrijwilligers aanspreken. Je biedt geen salaris om vrijwilligers mee aan te trekken, maar gelukkig zijn er ook andere factoren die voor motivatie kunnen zorgen. Neem dat als uitgangspunt voor je vacature. Begin eens bij jezelf. Wat zou voor jou de reden zijn om vrijwilligerswerk te gaan doen? Gezelligheid? Ergens bij horen? Ervaring op doen?
Voor tips voor het opstellen van een pakkende vacaturetekst: Lees meer
Een vacature blijft online staan tot de organisatie deze zelf offline zet. De beheerder van het account moet inloggen en de vacature(s) handmatig offline halen als deze is vervuld of meer van actueel is.
Dat betekent dat de vacature niet meer zichtbaar is op de website maar wel blijft bestaan onder het account van de organisatie.
De medewerkers van link050 kunnen de vacature ook op verzoek van de organisatie offline halen. Om ons bestand actueel te houden controleren wij ook elk half jaar of de vacatures nog actueel zijn.
Als je niet meer kan inloggen als organisatie omdat je het wachtwoord bent vergeten, kan je altijd een nieuw wachtwoord aanvragen. Het systeem stuurt een link met een tijdelijke wachtwoord naar het e-mailadres dat bij ons bekend is. De link is dan 24-uur geldig om in te kunnen loggen en dan kan je zelf een nieuw wachtwoord aan te kunnen maken.
Weet je niet meer met welke e-mailadres je het account beheert, dan kan je deze opvragen door contact met ons op te nemen.
Als vrijwilligersorganisatie kan je vrijwilligers vragen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen bij aanvang van het werk. Vaak geldt dit voor organisaties die werken met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat zijn/haar gedrag uit het verleden geen bezwaar oplevert voor het te verrichten werk. Voor diverse organisaties is het mogelijk om de VOG gratis aan te vragen voor hun vrijwilligers. Lees meer
Als organisatie is het essentieel om een goed vrijwilligersbeleid te hebben. Een organisatie die een duidelijk vrijwilligersbeleid voert, laat zien dat er is nagedacht over de plaats en betekenis van vrijwilligers binnen de organisatie. Lees meer
Nieuwe ontwikkelingen rondom vrijwilligerswerk kan je altijd terugvinden op onze website bij ‘ nieuws’. Ook is het raadzaam om je te abonneren op onze nieuwsbrief voor organisatie. Aanmelding kan door een mailtje te sturen naar info@link050.nl Daarnaast kan je als organisatie altijd een van onze adviseurs raadplegen voor een persoonlijk gesprek.
Om in contact te komen met andere vrijwilligersorganisaties kan je onze website in de gaten houden voor de bijeenkomsten die we organiseren. Voorbeelden hiervan zijn: de maatjesbijeenkomst voor vrijwilligers coördinatoren en het besturenfestival.
Daarnaast kan je binnenlopen bij een ander organisatie of bij wijkmarkten en daar het contact opzoeken. In onze vacaturebank staan bij de vacatures vaak de gegevens van de vrijwilligers coördinatoren van betreffende organisatie. Je bent vrij om onderling contacten te leggen. Wil je graag hulp van ons hierbij hebben neem dan gerust contact met ons op.
- Bedenk je eigen bedrijfsidee. Het starten van je eigen onderneming begint met een idee. Verwerk hierin wie zijn je klanten, welk product, hoe maak je je product onderscheidend.
- Schrijf een financieel- en ondernemingsplan. Met het financieel plan kom je er achter of jouw droom financieel haalbaar is. In het ondernemersplan schrijf je alle onderdelen van je eigen bedrijf stap voor stap op. Dat helpt je om grip te krijgen op je bedrijf en de uitdagingen die je bij het starten tegenkomt. Verwerk in je ondernemersplan ook een marktonderzoek en of een concurrentieanalyse.
- Schrijf je in bij de KVK. Doe dit maximaal 1 week na de start datum van je bedrijf. Bepaal eerst de rechtsvorm van je bedrijf en schrijf je daarna in. Meestal moet je daarna ook nog even persoonlijk langs, denk eraan er zijn kosten verbonden aan de inschrijving bij het KVK.
- Bereken de kosten om je eigen bedrijf te starten. Denk aan aanloop kosten, inschrijfkosten. Terugkerende kosten zoals bv vervoer, verzekeringen en eigen pensioen. Je eigen bedrijf starten zonder geld is niet mogelijk.
- Zet je administratie op. Het is belangrijk je administratie goed op te zetten. Denk aan btw-aangifte, urenadministratie en loonadministratie. Dit kun je zelf doen of je kunt jou boekhouding uitbesteden.
- Sluit je verzekeringen af. Startende ondernemers kiezen vaak voor een bedrijfs-, aansprakelijkheids-, arbeidsongeschiktheids- of rechtsbijstandverzekering. Stel ook algemene voorwaarden op waardoor het direct duidelijk is met welke rechten en plichten jij en je klanten te maken hebben.
- Je bedrijf laten groeien. Richt een zakelijke spaarrekening op zodat je geld opzij kan zetten voor toekomstige investeringen of voor het opbouwen van een zakelijke financiële buffer. Een zakelijke spaarrekening komt ook van pas bij inkomstenbelasting en btw-aangifte. Om je bedrijf verder te laten groeien moet je investeren en plannen voor de toekomst maken.
Wat is een vereniging:
Een vereniging is een organisatie die niet als doel heeft winst te maken, meestal organiseert een vereniging maatschappelijke activiteiten. Een vereniging bestaat uit minimaal twee leden, de hoogste macht ligt bij de ledenvergadering dat betekend dat besluiten worden genomen tijdens ledenvergaderingen.
Soorten verenigingen:
Een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid. De vereniging heeft dezelfde rechten en plichten als een burger. Dit is noodzakelijk i.v.m. subsidies
Een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid. Naast vereniging zijn ook de bestuurders privé aansprakelijk, deze is op te richten zonder een notaris.
Oprichten:
Er is geen startkapitaal nodig.
Voor een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid gaat u naar de notaris.
De notaris stelt de notariële akte op met daarin de statuten.
De notaris regelt vervolgens meestal de inschrijving van uw vereniging in het handelsregister van KVK.
Alle bestuurders worden ingeschreven in het handelsregister.
Bij de oprichting schrijft u ook de uiteindelijke belanghebbenden van uw vereniging in het BV UBO-register.
U bent wettelijk verplicht een administratie bij te houden.
Een vereniging die ook commerciële activiteiten uitvoert moet bij bepaalde omzet een jaarrekening seponeren.
Een vereniging zonder onderneming betaalt geen belasting anders betaalt u vennootschapsbelasting
((https://ondernemersplein.kvk.nl/de-vereniging/ ))
Stappenplan:
- Je verenigingsplan. Wat is je doel van je vereniging? Deze doelen leg je later vast in de statuten. Kies ze zorgvuldig want je zit hier als vereniging aan vast. Je mag namelijk geen activiteiten ontplooien die niet onder de verenigingsdoelstelling vallen. Winst maken hoort niet bij een vereniging, je mag best iets verdienen maar die inkomsten moeten te goede komen van de vereniging. Wie wil je als lid? Omschrijf dit ook in je doelstellingen.
- Kies een naam voor je vereniging. Klink logisch maar er komt best wat bij kijken. Zo mag een naam niet lijken op een al bestaande vereniging of bedrijf. De naam moet natuurlijk ook vrij zijn om als domeinnaam voor de website van je vereniging. Je kunt de naam checken via het handelsregister en bij SIDN kun je zien of de domeinnaam beschikbaar is.
- Bestuur van de vereniging. Stel vast hoe het beoogde bestuur van je vereniging eruit komt te zien. Een bestuur bestaat uit minimaal twee leden. Het bestuur wordt gekozen uit en door de leden. Tip, kies een oneven aantal bestuursleden dan kom je er altijd uit als er gestemd moet worden.
- Formele zaken.
A De statuten van je vereniging. Dit is verplicht i.v.m. de vereniging is een juridisch rechtspersoon. Omschrijf duidelijk de doelstellingen en met welke activiteiten je vereniging zich bezighoud. Je mag als vereniging niet handelen buiten je officiële doelstelling, doe je dit toch dan ben je schuldig aan onbehoorlijk bestuur waar je aansprakelijk voor gesteld kunt worden. Statuten opstellen en of wijzigen doe je bij de notaris.
B Vereniging inschrijven bij notaris en KvK. Je kunt het zonder notaris en KvK doe mar dan is de vereniging geen rechtspersoon en zijn de bestuursleden persoonlijk verantwoordelijk en aansprakelijk.
C zakelijke bankrekening openen. Is alleen mogelijk als de vereniging een rechtspersoon is.
D belastingdienst. Hier ontkom je niet aan. Denk bv aan loonbelasting, krijg je een erfenis? Dan betaal je daar erfbelasting over. Ook kan het voorkomen dat er btw betaald moet worden overleg dit met de belastingdienst. - Administratie inrichten. Denk aan leden administratie, financiële administratie
- Communicatie en marketing. Denk aan Omni-channel *, website, nieuwsbrieven, SMS.
- Leden werven voor je vereniging.
- De eerste algemene leden vergadering.
- Contributie innen van je leden.
- Je vereniging actief houden.
* Omnichannel is een term die in de e-commerce en detailhandel wordt gebruikt om een bedrijfsstrategie te beschrijven die tot doel heeft een naadloze winkelervaring te bieden via alle kanalen, inclusief in de winkel, mobiel en online.
Wat is een stichting:
Een stichting is een organisatie die niet als doel heeft winst te maken. In plaats daarvan probeert een stichting een maatschappelijk sociaal of ideëel doel te halen. Een stichting mag winst maken zolang die winst dan weer wordt gebruikt om het stichtingsdoel te halen.
Een stichting heeft altijd een bestuur, in de statuten kunt u ook bepalen dat er een Raad van Toezicht is, dit is niet verplicht.
Een stichting heeft geen leden waardoor er geen ledenvergaderingen nodig zijn.
Oprichten:
Een stichting heeft geen minimaal startkapitaal nodig.
U moet door een notariële akte op laten stellen met daarin de statuten. De notaris verzorgt vervolgens meestal de inschrijving van uw stichting in het handelsregister van KVK. U kunt een stichting alleen of samen met anderen oprichten. Ook na uw dood kan men namens u een stichting oprichten mits u dat in uw testament heeft gezet.
Alle bestuurders woorden ingeschreven in het handelsregister. Ook moet u de uiteindelijke belanghebbenden van uw stichting inschrijven in BV het UBO-register
U bent wettelijk verplicht een administratie bij houden, een stichting die ook commerciële activiteiten uitvoert moet bij een bepaalde omzet een jaarrekening deponeren.
Een stichting zonder onderneming betaalt geen belasting voert uw wel commerciële activiteiten uit dan betaalt u vennootschapsbelasting.
((https://ondernemersplein.kvk.nl/de-stichting/ ))
Stappenplan:
- Bepaal de naam. Een stichting moet beschikken over een unieke naam. Bij de keuze voor de naam dient u er voor te zorgen dat het niet te veel lijkt op een bestaande stichting of een bestaand bedrijf.. Gebruik het handelsregister van de kamer van koophandel of de naam al in gebruik is.
- Bepaal de doelstelling. De doelstellingen van een stichting worden bepaald in de statuten. Hiermee geeft u aan wat het doel van de stichting is. Het is belangrijk dat uw doelen concreet zijn en uw stichting tegelijkertijd niet te veel beperken. Een stichting mag namelijk geen activiteiten uitvoeren die buiten de statutaire doelstellingen vallen. Wanneer u in de doelstelling bijvoorbeeld opneemt dat de stichting zich richt op de provincie Groningen mag u geen activiteiten ondernemen in Zeeland. Denk dus goed na over de statutaire doelstellingen van de stichting.
- Zorg voor de nodige middelen. Een stichting heeft geld nodig. Bij de oprichting van de stichting moet u bedenken hoe deze aan geld komt. Vaak betekent dit dat u op zoek moet naar donateurs of subsidie. Schrijf op hoe de stichting aan geld komt. Bedenk hierbij wel dat een stichting geen winst mag maken, alle verdiende gelden moeten dus geïnvesteerd worden in de stichting.
- Ga na of de stichting ANBI of SBBI status nodig heeft.
Een Algemeen Nut Behartigende Instelling (ANBI) stichting moet zich voor minimaal 90% inzetten voor het algemeen nut. U kunt hierbij denken aan een kerk of een culturele instelling. Met een ANBI status profiteert u van diverse voordelen. U hoeft bijvoorbeeld geen erf- en schenkbelasting te betalen.
Een Sociaal Belang Behartigende Instelling (SBBI) stichting moet het sociale belang dienen. U kunt bijvoorbeeld geld inzamelen voor een personeelsvereniging of een zangkoor met een SBBI stichting. Ook profiteert u met een SBBI stichting van enkele voordelen. Een dergelijke stichting betaalt bijvoorbeeld geen btw over ontvangen bedragen. - Richt uw stichting online op. U kunt overgaan tot oprichting wanneer u de bovenstaande stappen helder heeft.